vineri, 18 martie 2011

Legendele lui Stefan Cel Mare partea a III a

Pictura murala biserica Manastirii Probota
     Dupa cum am specificat si intr-un post anterior, in marea lor majoritate, legendele domnitorului Stefan cel Mare sunt legate de faptele sale de vitejie, iar o parte sunt legate de administrarea statului, dar toate sunt impresionante pe drept cuvant. Voi mentiona aici doua legende inspirate zic eu din fapte reale, legende pe care cronicarul Ion Neculce a avut bunavointa si inspiratia sa ni le transmita de peste veacuri, noua astazi si cine va crede bine va fi si cine nu crede tot bine va fi.

Legenda lui Stefan cel Mare si a lui aprodu Purice.

      In timpul luptei de la Sheia (localitate de pe malul Siretului) impotriva ostilor ungurului Hroit, calul domnitorului este ucis. Atunci aprodul Purice se ofera sa-i imprumute domnitorului calul sau.

Pictura murala biserica Manastirii Probota
     In invalmaseala luptei, Stefan incearca sa incalece repede calul dar nu reuseste el fiind mic de statura (mic la stat dar mare la sfat).  Vazand una ca asta, aprodu ii zice domnitorului: ” Doamne, eu ma voi face o movilita si vino de te sui pe mine de incaleca”. Stefan incaleca calul si graieste aprodului:” Sarace Purece, de-oi scapa eu si tu, atunci ti-i schimba numeli din Purice Movila”.
 Din ultimele cercetari se pare ca legenda este cat se poate de adevarata. De la acest aprodu Purice se trage marele neam al Movilestilor care au ridicat biserica Manastirii Sucevita si au dat chiar si un domnitor Tarii Moldovei si anume pe Ieremia Movila.

Fresca exterioara Biserica Manastirii Sucevita

     Legenda lui Stefan cel Mare si a lui Purcel

     Intr-o dumineca dimineata , Stefan, aflandu-se in targul Vasluiului, a vrut sa asiste la slujba de la biserica si iesind in polimari la curtile domnesti care erau construite de dansul, a auzit pe un om strigand cu glas mare sa aduca boii la plug. Si mirandu-se domnitorul ca ce om este acela care ara dumineca, indata a trimis slujbasii ca sa-l caute si sa-l aduca la dansul.

Detalii arcada intrare Manastirea Moldovita
     Si l-au gasit arand la patru ceasuri de mers in jos de apa Vasluiului arand la o movila ce se numeste si acum Movila lui Purcel.
    Si infatisandu-se la Stefan, acesta la intrebat de ce ara dumineca? Purcel raspunde domnitorului ca el nu are plug si a cerut cu imprumut plugul de la fratele sau in cursul saptamanii dar acesta nu i l-a putut da deoarece a arat el si intr-un tarziu i l-a dat dumineca. Atunci Stefan a luat plugul fratelui celui bogat si l-a dat fratelui celui sarac.

Pictura murala biserica Manastirii Probota
       “Deci fratilor cetitorilor, cu cat veti indemna a ceti mai  mult, cu atat veti sti a va feri mai mult de primejdii si veti fi mai invatati a dare raspunsuri la sfaturi ori de taina, ori de ostire, ori de voroave, la domni si la noroade de cinste.”
Citat din “ O sama de cuvinte”- “Predoslovie”

Usa din fier- biserica Manastirii Probota

Un comentariu:

  1. Ceva similar se intampla si in zilele noastre. Ne-am cocosat sub povara datoriilor iar guvernul danseaza pe noi ca sa ne bage in pamant.

    RăspundețiȘtergere