Biserica este ultima ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, care moare inainte de terminarea constructiei, fiul acestuia Bogdan III se ocupa de terminarea lucrarilor, iar Petru Rares se ocupa de pictarea bisericii, care este de o valoare exceptionala.
Edificul este situat in vechii codri ai Iasului in satul Dobrovat-Rusi si reprezinta o ctitorie foarte valoroasa, care a trecut bine prin timp, fapt datorat accesului anevoios, pana nu demult timp. Tocmai lipsa vizitatorilor a facut ca acest edificiu sa se pastreze nealterat si sa ne ofere astazi un pic din acele vremuri trecute, despre care se stiu putine lucruri.
Una din cele mai importante fresce o reprezinta tabloul votiv. In el sunt reprezentati Stefan cel Mare cu biserica in maini, inchinand-o Mantuitorului, iar in spatele lui sunt fiul Bogdan III si fiul nelegitim Petru Rares. Interesant este ca domnitorii nu sunt reprezentati cu familia ca de exemplu aici sau aici, ei in schimb sunt prezentati tineri si imbracati in haine de brocart cu coroane regale si parul lung, cazut peste umeri.
In detaliul din tabloul votiv putem observa mai bine cum era confectionata acea tesatura din matase cu fire de aur, imbracaminte ce era purtata la evenimentele importante. Biserica este reprezentata sub forma originala, fara turle asa cum este ea prezenta dupa lucrarile de restaurare din anul 1974.
Fresca reprezentand sfinti razboinici, din apropierea tabloului votiv.
Deasupra usii de la intrarea in gropnita se afla o inscriptie in limba slavona cu urmatorul text: "Binecredinciosul și iubitorul de Hristos Io Petru Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Țării Moldovei, fiul bătrânului Ștefan Voievod, a zugrăvit și împodobit acest hram în numele Pogorârii Sfântului Duh, la mănăstirea de la Dobrovăț, la anul 703... luna ...
Pictura este restaurata intre anii 1930-1936 cand au fost inlaturate retusurile, praful si fumul depuse in timp.
O alta inscriptie din interiorul bisericii scrisa in limba slavona, probabil ca mentioneaza un eveniment din istoria edificiului.
Imaginile din gropnita reprezinta sfinti martirizati, scene de o violenta nefireasca.
Zidul de incinta este construit in secolul al-XVII-lea o data cu Turnul clopotnita, de catre familia Racovita. Cativa dintre membrii familiei sunt inmormntati in biserica, ei avand pietrele tombale din marmura, alaturi de mormantul Doamnei Nastasia, sotia lui Bogdan III, care are placa dintr-o piatra mai slab calitativa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu