luni, 30 ianuarie 2012

Biserica Sfanta Cruce din Patrauti

     In goana redescoperirii patrimoniului romanesc am realizat si prima mini expeditie din anul acesta, avand vizate cateva obiective de un interes deosebit. Chiar daca gerul e la el acasa, chiar au fost -10 grade ziua si -26 noaptea :), am reusit sa ajung totusi pe vechi meleaguri bucovinene asa cum mi-am propus. Primul obiect in cauza: Biserica Sfanta Cruce din Patrauti. Ca multe dintre obiectivele de o adevarata importanta din Bucovina, si acesta este o ctitorie a marelui nostru domnitor Stefan cel Mare. Locul?, unul cum nu se poate mai prietenos, la poalele unui deal foarte masiv, ce poarta prenumele domnitorului, acoperit de padure si strajuit de un parau care te duce cu gandul la trecutul glorios : Patrauceanca.
  

Se pot observa ferestrele, braul si ocnitele
      Cand am ajuns in curtea bisericii prima mea remarca a fost asemanarea izbitoare dintre aceasta biserica si cea din municipiul Suceava, Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, despre care am scris si aici pe blog. Biserica nu a fost de mult pusa pe lista obiectivelor turistice, de aceea nici numarul vizitatorilor nu este prea mare. In schimb calitatea si unicitatea frescelor proaspat curatate merita sa va succinte imaginatia si sa veniti pe aceste meleaguri. Va las sa admirati pozele cu detaliile de rigoare acolo unde este cazul si nu uitati:  clik pe imagine pentru o rezolutie mai buna.

Portalul de intrare in stil gotic
    Deasupra intrarii se afla pisania bisericii scrisa in limba slavona cu urmatoarele cuvinte
''Io Ştefan Voievod, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a început să zidească această Mănăstire în numele Sfintei Cruci in anul 6995 (1487) luna iunie ziua 13''.

Pictura murala din pronaos. Biserica a fost jefuita de odoare in sec. al XVI-lea, ulterior aceasta a fost lasata in paragina timp de 200 de ani. In imagine se poate observa deteriorarea tencuielii.
     Scena din fresca Cavalcada Sfintei Cruci este o compozitie originala si unica care surprinde o armata de sfinti militari din timpul persecutiilor anticrestine. Tabloul este un indemn al armatei moldovenesti care cere sprijinul armatei ceresti.

Fresce cu chipuri de sfinti din pronaos

Fresca cu sfinti-pronaos
Intrarea in stil gotic-naos
Detaliu interior fresca- intrarea gotica in naos
 Temele sunt de o frumusete unica, culoarea predominanta fiind ocrul auriu, o culoare care s-a consacrat aici sub denumirea de galben de Patrauti.

Pictura murala cu sfinti din naos
Rastignirea lui Isus -naos
Fresca turlei din naos
     Tabloul votiv din naos il reprezinta pe Stefan alaturi de sotia lui Maria Voichita, pe fiul sau Bogdan III si cele doua domnite Maria si Ana. Daca va uitati atent la tablou veti vedea in partea de jos langa piciorul unei domnite, o mica gaura in fresca. In acea gaura se poate observa ca sub tabloul votiv mai exista un altul, care se presupune ca ar reprezenta pe fiul lui Stefan, Alexandrel, care a decedat in 1496, astfel se explica repictarea tabloului si inlocuirea lui Alexandrel cu Bogdan III. Chipul domnitorului reprezentat aici a fost folosit si in cartile de istorie scolara.

Pictura murala infatisandu-l pe Sfantul Mina- naos
Pictura murala- naos
Pictura murala- naos
Pictura murala- naos
Pictura murala- naos
Pictura murala- naos, fresca nerestaurata. acoperita de praf si fum.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu