vineri, 26 octombrie 2012

Biserica Înălţarea Domnului din Bozienii de Sus, Neamt

     La o margine de drum si pe un deal cu ierburi mirifice, gasim furisat un singuratic lacas de cult care exista din vremuri de mult apuse, lacas ce pastreaza de veacuri umbra marilor frasini si pini.  Ridicata de domnitorul Vasile Lupu din piatra si caramida intre anii 1640-1650, edificiul se situeaza la mijlocul distantei dintre localitatile Roman si Piatra Neamt in satul Bozienii de Sus. Satul are un istoric bogat fiind mentionat in documente vechi ca mosie a urmasilor lui Dragomir Otel, ca ulterior satul sa ajunga in posesia marelui vornic al Tarii de Jos Costea Bacioc. Fiica acestuia Tudosca se va casatori cu viitorul domnitor Vasile Lupu.
Turnul clopotnita si biserica  vazute din partea sudica.
Portalul de intrare in pridvorul bisericii este realizat din piatra cu chenare din linii drepte. Deasupra portalului se gaseste pisania noua.
    Deasupra usii de intrare in pronaos regasim o pisanie scrisa in sec. al XIX-lea cu textul partial sters cu urmatoarele cuvinte:Această sfântă biserică sa zidit din temelie de fericitul întru pomenire Vasilie V(oie)vo(d) și după vremi fiind [...] stricăciune și răsipire, acum cu ajutorul lui Dumnezeu sa prefăcut precum se vede de dumnealui Toderașcu Bals vel spătar, fiul [...] Lupului Balsvel logofat [...] și prăznuiește același hram a [...] Înălțarea Domnului”.
Usa portalului realizata din fier.
 
In sec al XIX-lea mosia intra in stapanirea marelui logofat Lupu Bals, redenumita Bozieni-Bals.


 Cornisa si acoperisul bisericii.

Fereastra circulara cu chenare simple.
 
Biserica este compartimentata in cele patru incaperi clasice: pridvor, pronaos, naos si altar, avand planul triconic, cu absida altarului de forma pentagonala realizata la partea superioara in trei fatete. La partea inferioara edificiul este inconjurat de un brau sub forma de dinti de fierastrau. Incaperile bisericii sunt boltite sub forma unor calote sferice, iar intre naos si pronaos exista un arc care se sprijina pe doi pilastri. Toate ferestrele au forma semicirculara si au realizate chenare simple de piatra.

Fereastra circulara cu chenare simple.
Braul ''dinti de fierastrau'' realizat din doua randuri de caramizi suprapuse, brau care inconjoara toata biserica exceptand turnul clopotnita.
  Lucrari de reparatii s-au realizat in jurul anului 1855 de catre vel spatarul Todirascu Bals, fiul marelui paharnic Nicolae Bals. Tot el construieste turnul clopotnita in anul 1855 deasupra pridvorului bisericii. Urmatoarele reparatii s-au realizat in 1914 si intre anii 1999-2000, prilej cu care s-a amplasat o noua pisanie deasupra intrarii in pridvor.

Fereastra din piatra cu chenare drepte.
Una din pietrele de mormant care mai zac ratacite prin curtea bisericii.
Pe langa cele trei morminte din biserica, dintre care unul apartine sotiei marelui ceasnic Gheorghe Coci, decedata in 1649, mai sunt prezente si cateva pietre funerare in curtea bisericii dintre care se remarca una scrisa in limba romana cu caractere chirilice pe care se mai distinge clar anul 1822.


 O piatra funerara de mari dimensiuni care se regaseste in partea nordica a bisericii este scrisa in romana cu caractere chirilice si pentru cunoscatori inca se mai poate citi cate ceva de pe ea.

Detaliu al pietrei funerare in care se poate observa la partea superioara a pozei anul 1822. Clik pe poza pentru o rezolutie mai buna.
Biserica vazuta din partea vestica.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu