duminică, 16 ianuarie 2011

Muzeul de Istorie Suceava

Macheta gros Petru I Musat
       Muzeul de Istorie Suceava prezinta in expozitii istoria partii de nord a Moldovei din epoca paleolitica pana la al II-lea Razboi Mondial. Se remarca colectiile de arheologie medievala, cu descoperiri importante la Suceava (Cetatea de Scaun si Curtea Domneasca), Siret (sec. XIV-XVII -fosta capitala a Moldovei), Botosana (epoca bronzului, sec IV si ep. Medievala), Udesti (secolele VI-VII d. Hr.), Poiana-Zvorastea (sec VIII-X), Cajvana (necropola tumulara),, Biserica Mirauti, orasul Medieval Suceava (sec. XIV-XVII), orasul Medieval Baia sec. XIV-XVII, bisericile Sf. Nicolae Radauti (sec. XIV),Todiresti, Preutesti, etc.

Sala Tronului
     O unicitate aparte a muzeului o prezinta Sala Tronului,aceasta redănd atmosfera anului 1470. Personajele parca rupte din poveste poartă vesminte de basm, specifice zonei Bucovinei, fetele manechinelor boieresti fiind realizate cat mai fidel conform mentiunilor din Cronici si Letopisete.
Sala Tezaur cuprinde o expozitie cu caracter permanent in cadrul Muzeului de Istorie. Dintre exponate putem mentiona aici: monede antice (dacice, grecesti, macedonene, romane ca dinari de argint si aurei), cruci relicvar bizantine, nasturi si nasturi globulari de aur de la vesmantul Domnitorului Bogdan I, inele sigilare, tezaure monetare poloneze si de monede moldovenesti, cercei de tampla din aur din diverse necropole bisericesti, paftale boieresti din argint aurit, etc.
Aplice scitice din aur sec VII-VI I.HR

Inel din aur atribuit Domnitorului Latcu

     In cadrul expozitiei nepermanente sunt prezentate cateva aplici scitice din aur descoperite la Cajvana si un inel din aur atribuit Domnitorului Latcu din a doua jumatate a sec al XIV-lea, impreuna cu nasturii de la vesmantul acestuia, descoperite la Radauti in Biserica Sf. Nicolae.

Epoca eneolitica
 Topoare neolitice realizate din piatra si silex.

 In partea de jos a imaginii este un tezaur de monede romane imperiale, in partea de mijloc este un tezaur de monede bizantine din aur, iar in partea din sus este un pandativ din aur descoperit la Rotopanesti.

 Cruci bizantine relicvar realizate din bronz sec. XIII-XIV.

 Tezaur monetar format din grosi de argint din timpul domniei lui Alexandru cel Bun si Ilias descoperit la Suceava.

 Vase neolitice decorate cu motivul spirala.

 Inele cu pecete realizate din alama, sec XV-XVI.

 Ordine si medalii acordate luptatorilor de la Marasti, Marasesti si Oituz. In stanga este un chipiu de ofiter de artilerie. In dreapta sunt medalii acordate ofiterilor.

 In centrul imaginii Ordinul Mihai Viteazul Clasa a II a, iar in dreapta este un coif de pompier pentru parada.

     Bratara si topor celt din depozitul de bronzuri de la Sipenit.

     In celelalte sali putem vedea expuse colectii din epoca paleolitica, eneolitica, antica, medievala si moderna. De la intrarea muzeului se pot achizitiona diferite carti legate de istorie si de campanile arheologice realizate de institutiile afiliate, fel de fel de gadgeturi, pliante, sculpturi, obiecte ceramice, icoane din lemn, pandative, fel de fel de replici, etc.
Programul de vizitare este unul clasic pentru muzeele din tara:
Luni: inchis
Marti - duminica: 10:00 - 18:00
Adresa: str. Stefan cel Mare, nr. 33, Suceava

     Tariful este de 5 lei intrarea si 5 lei taxa foto.
Monede dacice din argint sec. III-I I.HR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu