luni, 21 martie 2011

Biserica Sfantul Nicolae din Suceava

      Biserica Sfantul Nicolae este situata aproximativ in centrul orasului Suceava pe str. Mihai Viteazul nr. 2, construita pe locul cimitirului bisericii si are hramul Sf. Ierarh Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie.
      Asezamantul stravechi apartine secolului al XV-lea, fapt dovedit prin descoperirea unor morminte medievale care atesta si existenta unei biserici anterioare, recent descoperindu-se si o parte din ruinele acesteia.  Despre ctitorul bisericii nu se cunoaste mai nimc, doar presupuneri, totusi un document publicat la Cernauţi in anul 1876, presupune că lacaşul de cult ar fi fost construit în jurul anului 1550 de către voievodul Iliaş Rareş, totusi informaţiile nu corespund datelor istorice şi arheologice. Ulterior anului 1611, în timpul domniei lui Constantin Movila, s-a refacut biserica care a luat forma
pe care o vedem si astăzi.

Biserica vazuta din partea sudica.

 Biserica prezintă trăsăturile arhitecturii moldoveneşti a vremii, având un altar dreptunghiular boltit în semicilindru, cu absida la est şi altele laterale operate în grosimea zidului, precum şi turla pe naos. Ea este considerată una dintre primele biserici din secolul al XVII-lea cu turnul-clopotniţă înălţat deasupra exonartexului.

Pe partea sudica a bisericii, se pot observa contrafortii iar la mijlocul zidului se poate vedea si un brau median realizat din trei randuri de caramizi sub forma de dinti de fierastrau, iar imediat sub streasina se poate vedea si un rand de ocnite. 

Usa portalului de intrare de pe pareta sudica

Pictura murala moderna realizata de partea vestica a pridvorului. Scenele reprezinta acatistele Sfantului Nicolae.
 
Pictura murala de pe tavanul semicilindric al pridvorului.

Pictura murala din pridvor, partea sudica.

                                                             Pictura murala din pridvor.


Portalul de intrare in pronaos realizat in stil gotic. Deasupra acestuia se poate observa pisania moderna, iar deasupra acesteia se poate observa si vechea pisanie. Intre anii 1974-1980 s-a restaurat biserica, prilej cu care sa realizat o noua pisanie depusa si aceasta tot deasupra portalului de intrare in pronaos. Pisania contine urmatoarele: “Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh s-a inceput si s-a zidit acest hram in numele Sf. Ierarh Nicolai de voievodul Ilias 1546-1551, fiul lui Petru Rares si l-a reinnoit dumnealui vel vistiernic Nicoara Prajescu in anul 1611.”

    Deasupra usii de intrare in pronaos se afla pisania scrisa in limba slavona care contine urmatoarele: "Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a început şi s-a făcut acest hram în numele Ierarhului Sfântului Nicolae şi l-a înnoit pan Nicoară Prăjescul vel vistiernic şi cneaghina lui, Maria, şi copiii lor în anul 1611. 


Pronaosul si naosul bisericii.

 Un document din 7 martie 1768, mentioneaza o interventie realizata la biserica in care este mentionat epitropul bisericii Constantin Pantazi. Acesta a renovat partile afectate si a acoperit biserica cu ajutorul donatiilor de catre crestini. In anul 1895 se restaureaza si pictura de către zugravul Vladimir Mironescu.

Partea dreapta a pridvorului. La nivelul pardoselii se afla un mormant infrumusetat de cneaghina Elisafta jupanului sau panul Iane Calugheru, vistier din Pogoniani, decedat la 24 martie 1595 cel mai probabil la Poperiu.


Pictura murala ce infrumuseteaza fereastra pronaosului.

Ocnita din pronaos in care se poate citi cuvintele de pe placa mormantului panului Iane Calugheru.


Pictura murala din pronaos.

                                                             Pictura murala din pronaos.


Pictura murala de pe interiorul turlei naosului.

Pictura murala de pe bolta ce desparte pronaosul de naos.

Fereastra din interiorul naosului.

Fereastra din interiorul naosului.

    Alte reparatii curente s-au realizat prin purtarea de grijă a protoprezbiterului Cassian Tuşinschi şi al preotului paroh Mihail Sarbu care au adus inlocuiri pardoselii şi a invelitorii din tabla de fier cu una din tabla de cupru. Interesant de remarcat este constructia contraforturilor mari intre ele fiind integrate contarforturi de dimensiuni mai mici.

   Biserica vazuta de pe partea nordica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu