miercuri, 20 aprilie 2011

Mănăstirea Teodoreni

     Mănăstirea Teodoreni, este asezata in municipiul Suceava, pe Str. Cuza Vodă nr. 19, pe o veche vatra medievala a fostului sat Teodoreni (astazi cartierul Burdujeni), ctitorită de către postelnicul Teodor Movilă, fratele mai mare al domnitorului Ieremia Movilă în anul 1597, pe vechile temelii ale bisericii construita de sfetnicul Bunea.
   Ansamblul Mănăstirii Teodoreni este alcătuit din următoarele 4 obiective: Biserica Înălţarea Domnului care dateaza din secolul al XVI-lea, chiliile vechi, construite pe la sfârşitul secolului al XVI-lea, turnul clopotniţă, datând din 1597 si zidul de incintă construit mult mai tarziu in secolul al XVIII-lea. Un lucru important pe care vreau sa-l mentionez este ca aici s-a aflat singurul portret pictat al cronicarului Miron Costin.

   
   Din pacate pisania bisericii s-a pierdut, dar pe copertina contrafortului de la absida altarului se află scris anul 1597, azi se poate vedea doar pisania scrisa la ultima restaurare.

     
     O prima restaurare a bisericii s-a realizat de catre boierii din familia Costin in secolul al XVII-lea. La data de 19 februarie 1664, domnitorul Eustratie Dabija şi Miron Costin au inchinat Teodorenii catre Manastirea Sfantul Pavel de la Muntele Athos, aici instalandu-se calugari greci. Biserica a fost devastata în timpul razboiului ruso-turc din 1769-1774, tot atunci chiliile au fost arse şi zidurile prabusite.

Pictura de pe tavanul pridvorului
Sfantul Nicolae salvand de la moarte pe cei trei nevinovati

    Alte lucrari de restaurare s-au desfasurat in anul 1785, sub îngrijirea egumenului Anania, mitropolit al Sevastiei. Cu acest prilej, au fost refăcute zugrăvelile şi iconostasul de către zugravul grec Veniamin din Troada şi s-a adăugat o tâmplă, importantă din punct de vedere artistic.

Sfantul Nicolae zdrobind capistea de idoli
Scene reprezentand pe Sf, Mucenic Teofil, Sf. Mironosita Maria Magdalena, Sf Mucenic Foca, Sf Cuvioasa Paraschiva, Sf. Mucenic Hristina si Adormirea Maicii Domnului
Sf. Nicolae izbaveste corabia de potop
Sf. Nicolae salveaza pe Dimitrie din mare
Sf. Nicolae se hirotoniseste episcop
Sf. Nicolae aratandu-i-se in vis imparatului Constantin
     În anul 1992, mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei şi Bucovinei reinfiinteaza Mănăstirea Teodoreni, cu obşte de maici.

Detaliu pictura arcada
Pictura murala de pe bolta  naosului
Vechiul tablou votiv al lui Teodor Movila si al fiului sau Ioan. Este singura pictura originala care s-a mai pastrat.

    Tabloul votiv repictat infatisand pe cei doi ctitori si familia lor.

     Biserica a fost pictata în anul 1785, dar zugraveala s-a degradat în timp, azi pastrandu-se numai tabloul votiv, unde sunt pictate in marime naturala portretele lui Teodor Movilă si al fiului sau, Ioan, care se afla pe peretele din stanga al pronaosului. Ulterior biserica a fost repictata în stil bizantin si in tehnica fresca de catre pictorul Nicolae Sava.

Cruci de piatra sec. XIX aflate in incinta manastirii cel mai probabil provin de la mormintele din apropiere.

Detaliu fereastra
      Biserica este sub formă trilobată  si are ca material de constructie piatra cu ziduri de peste un metru grosime. La exterior, în partea superioară este realizat un brâu de ocniţe care înconjoară biserica pe toata circumferinta.
      Pietrele tombale aflate in jurul manastirii sunt foarte deteriorate. Ma intreb daca au fost cercetate din punc de vedere arheologic, oricum am mari indoieli.

Piatra tombala aflata in incinta manastirii
Piatra tombala foarte deteriorata. Ma intreb daca au fost cercetate din punc de vedere arheologic, oricum am mari indoieli.
Turnul clopotnita
     Manastirea Teodoreni este un edificiu mai putin cunoscut publicului larg, dar pastreaza din farmecul manastirilor consacrate din Bucovina. 


2 comentarii:

  1. Petru Costinescu4 ianuarie 2013 la 07:08

    "Un lucru important pe care vreau sa-l mentionez este ca aici s-a aflat singurul portret pictat al cronicarului Miron Costin. "

    Unde-i acum portretul lui Miron Costin ?
    4 ianuarie 2013, Bucuresti
    Petru Costinescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Portretul cronicarului aparea in tabloul votiv de pe partea stanga a naosului alaturi de alti membri ai familiei Costin, ei consolidand biserica in sec al XVII-lea. Din cauza deteriorarii picturii, biserica a fost repictata in stil bizantin, singura pictura ramasa fiind tabloul votiv din partea dreapta a naosului cu ctitorii in acest caz Teodorenii. Exista o sansa mica ca o parte din acest tablou sa mai existe sub noua zugraveala, dar este putin probabil.

    RăspundețiȘtergere