Asezata în partea de nord-est a Sucevei pe Strada Stefan cel Mare, Biserica “Sfântul Dumitru”, se ridica deasupra împrejurimilor, alaturi de turla ei dominând prin înălţimea sa întreaga panoramă a oraşului atât în Evul Mediu, cât şi în epoca modernă.
Ctitorie a Voievodului Stefan cel Mare dupa marea sa victorie de la Grumazi, mânăstirea a fost ridicata intre anii 1534-1535 si sfintita cu hramul Sfântul Dimitrie. Ulterior manastirea s-a daramat in imprejurari necunoscute, in locul ei Petru Rares radicand o biserica cu acelasi hram, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din secolul al XVI-lea.
Biserica are patru încăperi: altar, naos, pronaos şi pridvor, cu planul triconic, cu o turlă pe naos, ridicată pe cele două sisteme de arce moldoveneşti, cu dimensiuni mari avand lungimea de 35 m, lăţimea de 10 m, iar înălţimea de 27 m.
Deasupra uşii de la intrare se afla pisania bisericii, care constituie un semn al Renaşterii asupra arhitecturii moldoveneşti din secolul al XVI-lea si prezintă doi îngeri care ţin o cunună de frunze în mijlocul căreia se găseşte stema ţării.
Pronaosul de formă dreptunghiulară este boltit pintr-un sistem de arce iar ferestrele pronaosului sunt construite in arc frânt cu forme gotice.
Bolta naosului este construita in acelasi stil moldovenesc si anume patru arce mari stau la baza cupolei si este îngustat pintr-un sistem de patru arce mai mici, aşezate în diagonală.
Turla bisericii se înalţă prin intermediul a patru pandantivi care se sprijină pe două sisteme suprapuse de arce, având formă cilindrică în interior, si octogonală la exterior.
La exterior decoraţia faţadelor urmează stilul folosit de meşterii lui Ştefan cel Mare cu piatră brută la soclu si piatră cioplită la colţurile zidului. La usi si ferestre sunt folosite contraforturi si ancadamente.
Intre anii 1537-1538 se realizeaza frescele la interiorul si exteriorul
bisericii dintre acestea mai pastrandu-se pe faţada sudică a bisericii cateva urme de pictura, acestea reprezentand fragmente din Asediul Constantinopolului, Imnul Acatist şi Arborele lui Iesei. La interior pictura este mult mai bine conservata pastrandu-se aceeasi traditie cu pictura de la biserica Sf. Ioan cel Nou din Suceava.
Intre anii 1560-1561, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu construieste un turn clopotnita cu trei etaje şi cu ziduri de doi metri grosime, la baza turnului soclul din piatră cioplită iesind putin în afară.
Deasupra intrării în turn de pe latura estică se gaseste o pajură şi un cap de bour cu gâtul aşezat într-o parte, încadrate într-un cvadrilob, pe care este realizata o inscriptie in limba slavona. În anul 1809, turnul a fost distrus de un incendiu, fiind renovat în anul 1845.
Turnul este construit pe o bază pătrată si a fost folosit de catre pompierii suceveni între anii 1867-1910 ca turn de observare a incendiilor. Alte lucrări de restaurare şi consolidare s-au realizat între anii 1948-1949 în urma cărora acoperişul turnului i-si recapata forma originală.
Puteti vedea si noul articol despre biserica aici http://comoaraculturalaaromaniei.blogspot.com/2012/02/biserica-sfantul-dumitru-din-suceava.html
Turnul clopotnita |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu