Despre cladirea care adaposteste colectiile putem preciza ca este cea mai veche cladire civila a orasului si a fost construita la sfarsitul sec. al XVI-lea si inceputul celui urmator, fiind destinata gazduirii oamenilor de seama ai vremurilor. In anul 1775 Hanul Domnesc isi schimba destinatia, devenind casa de vanatoare pentru membrii familiei imperiale, in sec. al XVIII-lea este cumparata de baronul Kapri, la sfarsitul sec. XIX devine jandarmerie, iar ultimul proprietar devine statul roman care cumpara cladirea in anul 1962 si o renoveaza.
Tema principala a expozitiei de baza este reprezentata de genurile de arta populara din 6 zone etnografice ale judetului Suceava. Am sa postez aici fotografii mai importante care sa va faca sa apreciati adevarata valoare atat a expozitiei cat si a cladirii.
Inventar specific zonei Radauti |
Camerele sunt inzestrate cu mobilier si tesaturi decorative, precum si obiecte din lemn, ceramica si metal.
Alte creatii reprezentative pentru arhitectura traditionala o reprezinta obiectele din lemn, materie prima ce a stat la baza civilizatiei acestui tinut.
Portul traditional este reprezentat in expozitie prin cele trei ansambluri femeiesti si un costum de barbat
Salba traditionala de monede |
In imagine femeia poarta un costum din zona Brosteni de la sf. sec. XX, iar barbatul poarta o bondita reprezentativa comunei Dorna Arini de la jumatatea sec. XX.
In apropierea muzeului se mai pot vizita si bisericile medievale Sfantul Nicolae si Sfântul Dumitru, adevarate capodopere ale arhitecturii medievale moldovenesti.
Plosca din lemn de plop cu decor crestat si colorat de la sf. sec XIX, geanta de vatalej purtata in ziua nuntii si naframa de vatajel cu decor aplicat prin margele, reprezentative comunei Dorna Candreni de la mijlocul sec. XIX.
Razboi de tesut |
Forme traditionale ale vaselor de ceramica neagra de Marginea |
Vase de factura Kuty si ceramica smaltuita lucrate la Radauti, epoca contemporana |
Tipare pentru prescura, primam jumatate a sec. XIX |
Beciul Hanului Domnesc |
Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu