Situat la mai puţin de 30 km de Braşov, pe şoseaua care leagă Braşovul de Câmpulung in regiunea culoarului Rucăr-Bran, Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.
La 19 noimebrie 1377 un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) acorda saşilor din Scaunul Braşovului dreptul de a construi o cetate noua din piatră la Bran, pe cheltuiala şi cu meşterii lor, regele mai promite ca daca va cuceri Ţara Românească va muta vama de la Rucăr la Bran.
Se presupune ca precedenta cetate a fost ridicata din lemn de cavalerii teutoni in 1211-1225 si este atribuita magistrului TheorikusÎn anul 1395 împăratul german şi rege al Ungariei, Sigismund de Luxemburg a folosit castelul Bran drept bază strategică pentru a face o incursiune în Ţara Românească în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, punandul la domnie pe Mircea cel Bătrân, vasalul său, ulterior acesta ii acorda lui Mircea stapanitrea castelelor Bran si Bologa, ramanand sub autoritatea acestuia pana in anul 1410.În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Braşovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanţat lucrările de fortificare şi de extindere ulterior in 1498 regalitatea maghiara inchiriaza cetatea Branului către scaunul Braşovului.Iniţial, castelul Bran a fost ridicat in scop militar de forma patrulateră neregulată.
În timp, cetatea a suferit numeroase modificări cum ar fi: adăugarea turnului de sud, construcţia unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 şi 1886 acoperişul a fost îmbrăcat cu ţigla.În anul1920, Consiliul Orăşenesc Braşov doneaza Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale în anul 1948, Castelul Bran a intrat înproprietatea statului român, timp in care castelul a fost abandonat, ulterior a fost amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală si se redeschide vizitelor publice in anul 1956. O noua restaurare are loc in 1993.
Recent Castelul a fost restituit lui Dominic de Habsburg şi celor două surori ale sale, în calitate de moştenitori ai principesei Ileana. Proprietarii s-au angajat ca timp de trei ani să nu-i schimbe destinaţia de muzeu., România asumandu-si costurile renovării şi întreţinerii castelului.
Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor aparţinând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Muzeul a fost redeschis oficial la 1 iunie 2009.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu