marți, 27 decembrie 2011

Biserica Sfantul Dumitru din Gadinti

      Meleagurile comunei Gadinti din judetul Neamt sunt mai putin cunoscute publicului cititor, dar sunt locuite inca din cele mai vechi timpuri si pana in ziua de astazi, cand se mai pot admira biserica din sat si Cetatea Noua a Romanului, cetate aflata in ruina din timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu care a dat foc la toate cetatile lasandu-le in ruina din porunca turcilor. Aceasta este situata la 2 km pe malul stang al Siretului. Nu e prima data cand vizitez aceste locuri, dar este prima data cand m-am gandit sa scriu despre ele.

Turnul clopotnita
      Biserica Sf Dumitru nu a fost construita intamplator pe Dealul Gadintiului, unul din cele mai inalte dealuri din zona, deal care strajuieste cursul stang al Siretului pe cativa km, si care cu siguranta in vechime a tinut loc de popas si refugiu pentru calatori si mai tarziu a servit drept si ca vatra a satului. De pe acest deal se pot urmari si unele dintre cele mai frumoase apusuri care pot fi vazute in lunca Siretului, deasemeni se poate urmari si fauna.

Intrarea principala in biserica
 Despre biserica as putea mentiona ca a fost construita in stil bizantin de catre marele vornic Dimitrie (Emanoil) Bogdan si sotia acestuia Georgeta intre anii 1806-1812 din piatra adusa de la Cetatea Noua a Romanului, ctitoria lui Stefan cel Mare. Turnul clopotnita a fost construit din caramida in anul 1901 si este inzestrat cu doua clopote ce dateaza din 1780 respectiv 1815 si au fost aduse de la o alta biserica.





Troita
Altarul si troita
Turnul clopotnita
Interiorul tunului clopotnita
Cele doua clopote vechi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu