sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Biserica Duminica Tuturor Sfintilor din Parhauti, Suceava

      Cu greu am ajuns sa vizitez zona Todirestiului, totusi cand am reusit am realizat ca am facut o alegere nu putin obisnuita pentru zilele noastre si anume aceea de a vizita aceasta zona mergand doar pe jos. Ca punct de plecare mi-am luat satul Costana aflat la 11-12 km de Suceava. 
     Aici m-a impresionat peisajul tipic bucovinean cu paduri cocotate pe varfuri de deal si casele vechi care mai pastreaza decoratii cu motive ancestrale. La fel si la intrarea in Parhauti se mai pot vedea doua trei case care inca mai pastreaza frumoase decoratii la care multe din ele li s-au pierdut semnificatia. La mijlocul satului se poate vedea vechea biserica, ctitoria logofatului Gavriil Trotusan in anul 1522.
Vedere centrala a bisericii, iar alaturi  mormantul marelui proprietar Eugen Calmutchi (1860-1939)
       Logofatul Gavriil Trotusan a indeplinit multe dregatorii in Moldova, totusi s-a facut remarcat prin complotarea in uciderea domnitorului Stefan Lacusta si punerea pe tron a boierului Alexandru Cornea. Acesta pierde lupta impotriva lui Petru Rares care preia domnia cu ajutorul ostilor turcesti, ulterior ii intemniteaza pe uzurpatori in Cetatea Romanului acestia fiind decapitati.
       Prin formele simple si drepte biserica este un monument tipic de tranzitie de la stilul bisericilor lui Stefan cel Mare la cel a lui Petru Rares si aici trebuie remarcata si asemanarea cu biserica lui Petru Rares din Baia.
Partea superioara a pridvorului.
       Deasupra intrarii in pridvor se afla pisania scrisa in limba slavona care contine urmatoarele:"† Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu, Pan Gavriil Trotușan, logofăt, a zidit această biserică în numele Tuturor Sfinților, care au strălucit în toată lumea, pentru mântuirea sa și a soției sale Anna, în zilele evlaviosului și de Hristos iubitorului, Io Ștefan Voievod, Domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, la anul 7030 luna iunie 15". (=1522).
Fresca de pe una din arcadele pridvorului.
Pridvorul cu bolta semicilindrica
Zidurile groase fara abside laterale si turle aminteste si de alte constructii similare precum cele din Borzeste, Dobrovat, Piatra Neamt etc, totusi aspectul bisericii este dat de pridvorul deschis cu etaj. Din pridvorul frumos decorat cu fresce se deschid doua arcade cu usi, una duce in pronaosul bisericii iar cealalta usa duce la etajul superior al pridvorului unde regasim o camera cu patru arcade si trei clopote.
Fresca de pe bolta pridvorului.
Fresca de pe bolta pridvorului.
  Cele mai bune fresce ale bisericii se pastreaza in pridvor. Iconografia se aseamana din punct de vedere stilistic cu cea a Bisericii Sf. Gheorghe din Suceava. In restul incaperilor lacasului, pictura este slab pastrata si cu multe retuse, deasemeni fata logofatului de pe tabloul votiv este reinnoita cu tencuiala.
Fresca de pe bolta pridvorului
Biserica a vut si rol de necropola a familiei in pronaos regasindu-se cinci morminte, iar in naos unul. Cea mai veche piatra funerara este din anul 1494 si apartine unui boier cu numele Anjincu. Alte morminte sunt ale mamei logafatului Trotusan, doamna Maria si al primei sotii Ana, fiica marelui boier Luca Arbore.
Fresca de pe bolta pridvorului.
Fresca de pe peretele pridvorului.
Graffiti de pe peretele pridvorului
De-a lungul existentei edificiului, acesta a suferit numeroase distrugeri si reparatii, poate cea mai semnificativa distrugere are loc in timpul celor doua campanii in Moldova a regelui Ioan Sobieski cand biserica este pustiita.

Graffiti de pe peretele pridvorului.
Graffiti de pe peretele pridvorului
  Timp de un secol lacasul este abandonat, acesta fiind renovat in sec al XVIII-lea de un mazil pe nume Calmutchi acesta primind si ajutorul satesc. Alte reparatii s-au realizat dupa primul razboi mondial cand s-au tencuit partial peretii bisericii, iar in urma degradarii masive biserica a fost inchisa in anul 2004 pentru lucrari ample de consolidare si restaurare.
Portalul de intrare in pronaos
Deasupra portalului se pot observa alte inscriptii si graffiti.
Portalul pentru accesul la partea superioara a pridvorului.
Scarile de piatra ce duc la partea superioara a pridvorului.
Partea superioara a pridvorului si clopotele.
Cele trei clopote vechi.

Vedere asupra cimitirului din pridvor.
Vedere asupra cimitirului si a campurilor din jurul satului
Accesul in podul bisericii.
Portalul de intrare in curtea bisericii.
Biserica vazuta din nord-vest.
O alta cruce veche din curtea bisericii.
Pietre de mormant aflate in fata intrarii in biserica.
Pietre de mormant aflate in fata intrarii in biserica.
Biserica vazuta de pe latura sudica.
Una din cele cinci ferestre ale bisericii.
Vedere de pe partea nordica.
Vedere a cimitirului si imprejurimi.

Casa veche din Patrauti-Todiresti.

Casa veche din Patrauti-Todiresti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu