luni, 12 noiembrie 2012

Conacul Castroian din Budesti, Vaslui

     Foarte multe din edificiile din perioada regalista zac in nestiinta, asteptand parca sa le inghita pamantul. Nu intamplator mi s-au ivit privirilor cladiri vechi poate deosebite, aflate intr-o stare avansata de degradare si pierdute parca in timp din lipsa banilor, poate si a interesului scazut.
     In satul Budesti apartinand comunei Cretesti din judetul Vaslui am zarit un astfel de edificiu care zace in ruina fara nici un interes din partea autoritatilor. Intreband pe cativa localnici carei familii a apartinut conacul, acestia mi-au raspuns ca este conacul boieresc apartinand familiei Castroian. Am cautat in numeroase resurse dar aceasta casa nu apare nicaieri, nu am gasit nici macar o mentiune privind existenta acestui conac.

Edificiul situat pe promontoriul de la marginea satului Budesti. Se poate observa in spate, padurile seculare care domina imprejurimile Husiului.
  Dupa cum se poate observa si din imagini conacul este intr-o stare avansata de degradare si este asezat la marginea satului pe un mic promontoriu format la poalele dealurilor, locul unul deosebit de spectaculos, aproape de un izvor cu apa ca cristalul si in apropierea unei paduri seculare.
Tot de la simplii tarani am aflat si o mica parte din povestea conacului si anume ca acesta a fost nationalizat, ca in urmatorii ani sa fie folosit in diferite scopuri de autoritatile vremii, ca mai apoi sa ajunga un magazin comercial (gen fostele cooperative) prilej cu care la abandonarea acetuia, edificiul s-a deteriorat din cauza acoperisului avariat, apa infiltrandu-se in zidarie si deteriorand ancadramentele de pe cornisa, ziduri si ferestre, urmand declinul total care se poate observa si din imagini. 

Conacul grav afectat de vitregiile naturii. Nu se mai pastreaza nici o usa de intrare sau fereastra. Se pare ca populatia din zona si-a insusit o parte din caramida conacului.
 
Cladirea candva o structura foarte rigida realizata din caramida rosie bine arsa si cu fundatiii de asemenea bine realizate din acelasi material dar de dimensiuni mult mai mari a rezistat mult timp vitregiilor vremii pana cand indolenta si nepasarea oamenilor au fost sufiente ca sa se piarda un asemenea monument.

Fundatia si zidurile conacului, grav afectate de intemperii.
Ancadramente deasupra ferestrelor si o parte din cornisa. Se poate observa ca acoperisul este inexistent.
Din interiorul conacului. Se poate observa lipsa oricarui decor sau zugraveli de epoca, in schimb predomina buruienile, scaietii si caramizile cazute din ziduri.


Conacul Mavrocordat privit din partea estica.


Conacul Mavrocordat alaturi de biserica satului Budesti.

11 comentarii:

  1. Am petrecut câteva vacanţe acolo în copilărie la bunici. La revoluţie era încă întreg. Era un întreg ansamblu, un parc cu copaci imenşi, heleşteu pietruit, grădini, ceva deosebit.
    N-am mai fost acolo de foarte mulţi ani. Aş vrea să fac ceva pentru acel loc, dar sunt complet neputincios. Păcat, cine ştie câte locuri ca ăla n-au fost prin România, locuri care dispar fără să fi auzit măcar de ele.
    Poate ar trebui sesizate nişte autorităţi. Nu ştiu ce s-ar putea face.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cativa copaci inca mai sunt prim apropiere, restul se pare ca au fost repusi de sateni, chiar sunt curios cum a aratat acea zona acu 50 de ani sa zicem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin anul (cu aproximatie) 1960, acest conac era magazia(depozitul) de cereale a C.A P.-ului din sat.Imi amintesc ca avea la intrare usi din lemn ce mi se pareau f.inalte.Se mai pastrau urme din vechea zugraveala.Retin ca pe tavan se vedeau umbre de albastru ca niste norisori si vag imaginea unor ingeri cu aripi.Helesteul avea apa, iar bunicul imi povestea ca pe timpul boierului, se pescuiau crapi f.mari.Sunt convinsa ca si biserica din Budesti are legatura cu familia boierului.Am gasit intamplator aceasta postare si mi-a facut mare placere sa-mi aduc aminte de anii copilariei si de vacantele minunate petrecute acolo, la bunici.

      Ștergere
    2. Asa este ai perfecta dreptate..intorcandu-ma in timp parca si vad zilele vacantelor de vara petrecute in copilarie cat si serile ce se prelungeau in fata "cumparativei" vorba bunicii...pacat ca a ramas doar o ruina

      Ștergere
  3. Pe mine ma sperie hotia din tara asta. Au furat marea majoritate.
    Stiu un caz, omul tot de la tara: fusesem in vizita la familia lui cu parintii.Tata a vazut niste dale de dimensiuni mari in gradina lui langa o magazie si l-a intrebat ce e cu ele, la care "omul" zice"A erau de la canalu' de irigatii." tata zice"Pai iti trebuiesc la ceva?" la care omul"A, nu...Da' daca au luat toti am luat si eu, sa le am acolo".
    Alt caz( eu sunt din Pitesti):edilul urbei, acum arestat, in loc sa faca un efort sa achizitioneze casa lui Rudolf Schweizer-Cumpana, cumpara pavele"eco",alta gaselnita,in conditiile in care pictorul a lasat peste 120 picturi in ulei minucipiului acesta.Singurul gest a fost, din partea orasului,cred, de a pune o placa comemorativa. Iar acum cladirea, foarte veche, partial degradata la exterior,e vanduta,eventual, pentru a fi, cel mai probabil, demolata si folosit terenul pentru cladiri mamut.
    Astia sunt romanii... Si ne minunam de edificiile din vestul Europei.
    Frumos

    RăspundețiȘtergere
  4. sigur...trebuie mai intai sa ne uitam in propria ograda si pe urma sa comentam

    RăspundețiȘtergere
  5. Este vorba de Conacul Castroian.
    Vezi http://cretesti-vaslui.blogspot.ro/p/dumitru-castroian.html
    Gabriel Folescu (gabriel.folescu@outlook.com)

    RăspundețiȘtergere
  6. si o imagine mai veche cu conacul, probabil in anii 90. Incredibil cat de repede s-a dus: http://4.bp.blogspot.com/-BJsvV4Yu8yA/VnOgGWEe8aI/AAAAAAAAAWY/4m1OhCRqcr0/s1600/Ruinele%2Bconacului%2BCastroian.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti vine sa plangi cand vezi cum se duc toate...si noi participam intr-un mod atat de agresiv la disparitia a tot ce este frumos!

      Ștergere
  7. Multumesc pentru detalii. Conacul s-a dus repede ca in multe alte locuri de pe la noi. Satenii de regula au luat caramida din constructie, in felul acesta raul este iremediabil.

    RăspundețiȘtergere
  8. La vara am sa revin si cu cateva fotografii din zona, intradevar zona este frumoasa.

    RăspundețiȘtergere