duminică, 27 martie 2016

Biserica din Vacotesti

    
Un inceput superb de primavara, mai ales sa ai ocazia de a revedea locuri simple, cu gust, taramuri de basm in care i-si duce povestea taranul roman, parca mai asuprit in ziua de azi decat in cele trecute. Acest loc vizitat recent are si un nume, Vacotesti, la cativa km de orasul Iasi, un sat cocotat pe dealuri ce adaposteste o mirifica bisericuta din lemn. Grija satenilor pentru monument si pentru cele vesnice se poate observa si din fotografii.

Biserica este situata in cimitirul satului si este datata de pe vremea preotului Vasile din anul 1768. De-a lungul timpului biserica a fost intretinuta si restaurata pe cheltuiala enoriasilor. Lucrari mai ample au fost realizate intre anii 1911-1913 si 1968. Deasupra intrarii in pridvor s-a montat o placa de marmura inscriptionata cu cateva date istorice despre monument.

Biserica este construita pe fundatie de piatra, izolata la ultimele refaceri cu beton, peretii sunt din barne de stejar captusite cu lut si apoi placate cu scanduri atat la interior cat si la exterior, vopsite in culoare alba.

Biserica se prezinta sub forma clasica cu planul treflat, cu absidele laterale poligonale, fiind impartita intre pronaos, naos si altar.


Una din absidele laterale de forma poligonala. Ca obiecte importante de cult biserica detine un Apostol tiparit la Iasi in 1756, un Tipicon din 1816 si Evanghelia de la Neamt din anul 1858.

Cruce altar din imediata apropiere a bisericii.

Pietre funerare vechi din incinta cimitirului scrise in chirilica.


Biserica vazuta din cimitirul satului.

Vedere din curtea bisericii.

Vedere asupra satului din curtea bisericii.

2 comentarii: