duminică, 27 martie 2016

Ruinele bisericii Vovidenia din Schitu Stavnic


 Biserica Vovidenia se afla in satul Schitu Stavnic, in mare parte ruinata de bombardamentele din al II-lea Razboi Mondial. Face parte dintr-un complex manastiresc mai vechi, dar din pacate nu i se acorda nici o atentie, fapt demonstrat si de fabuloasele chilii construite in apropiere si de inceperea constructiei unei noi biserici de dimensiuni mari. Shitul este datat din anul 1727, dar urmele delocuire ale locului sunt mult mai vechi.


Schitul se afla candva in mijlocul codrilor, astazi padurea se afla ceva mai departe, dar inca exista.
In anul 1766, istoricul Nicolae Iorga conseamneaza inchinarea schitului catre Manastirea Sf. Spiridon din Iasi.

Biserica se prezinta sub forma modesta cu pronaosul boltit in semicilindru si cu o turla pe naos. Astazi toate aceste nu se mai pot revedea din cauza degradarii avansate a edificiului.

Se poate vedea interiorul bisericii, aici a existat si un perete despartiror intre naos si pronaos. Printre odoarele bisericesti se numara o evanghelie un prologar si un potir. Aici se mai pot observa diferite  nise cu roluri diverse, boiandruci originali din lemn, o gropnita care poate inca mai adaposteste pe ctitori, foarte multe pietre de dimensiuni mari care nu mai pot spune nimic.

Una dintre ferestrele bisericii, se mai poate vedea urme de tencuiala dar fara pictura.

Fundatiile bisericii sunt realizate din blocuri de piatra, in unele locuri aceasta fiind dezgolita de zid si foarte degradata. Zidurile bisericii sunt integral din caramida rosie bine arsa zidita cu mortar de var.Intrarea din partea nordica a bisericii.

O piatra veche foarte frumos sculptata cu motive florale, cel mai probabil o bucata dintr-un ancadrament mai mare.

Fatada bisericii a fost decorata cu ocnite in acolada si arcaturi false, iar ferestrele erau in arc trilobat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu