duminică, 3 aprilie 2016

Verdele de Sucevita

     Ma reintorc oricand cu placere in locurile cu adevarat simbolice pentru ceea ce inseamna neam, crestinism si iubire de patrie in general. Asezamantul este plin de o energie mistica, care pare sa te ademeneasca la cunoasterea mai multor lucruri despre aceste locuri. Cu siguranta ca nu o sa stim niciodata mai mult de o farama din cele intamplate aici, dar datoria noastra este sa tot incercam.
Am postat si cateva fotografii recente, care vin ca o completare a postarii mai vechi dedicata acestui lacas.


Una din legendele Manastirii Sucevita, spune ca timp de 30 de ani o femeie ar fi carat cu un car tras de 2 boi, toata piatra necesara constructiei ansamblului manastiresc. Drept recunoastere a muncii acesteia, zidarii care au lucrat la ridicarea turnurilor de aparare au incastrat chipul femeii in unul din colturile zidului. Imaginea statuii inca se mai pastreaza si astazi si este prezenta in aceasta fotografie in centrul imaginii.

Unul din masivele turnuri de aparare ale Manastirii. Probabil ca manastirea a fost foarte bine fortificata din cauza tensiunilor existente in acea perioada cu Polonia si Imperiul Otoman.

Portalul de intrare in turnul principal al zidului fortificat, format din doua arce si flancat de doi contraforti trapezoidali imensi, intre ele aflandu-se o fresca.

In tabloul votiv este reprezentat Domnitorul Ieremia Movila alaturi de sotia Elisabeta Csomortany, cu care a avut numerosi copii, Constantin, Alexandru, Bodgan, Samfira, Petru Alexandru, Stana,Chiajna etc. Ieremia Movila s-a stins din viata in scaunul de domnitor in anul 1606, fiind precedat la domnie de fiul cel mare Constantin, in tabloul votiv este prezentat imediat in spatele domnitorului.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu