duminică, 2 ianuarie 2011

Manastirea Sucevita

     Cu siguranta una dintre cele mai impozante manastiri din Romania unde originalul se impleteste cu pitorescul, Manastirea Sucevita este situată la 18 km de Radauti in judetul Suceava, aşezata pe valea raului Sucevita, între dealuri, clasic pentru o biserica  de la începutul secolului al XVI-lea. Monumentul este o ctitorie comună a familiilor de mari boieri si carturari si anume cea a Movileştilor care au dat chiar si domnitori in Moldova şi Ţara Româneasca.
     Edificiul este construit în stilul arhitecturii moldoveneşti si îmbina elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă elementele vechilor biserici de lemn din toata Moldova, lacasul de dimensiuni impresionante, păstrează planul trilobat şi stilul consacrat din epoca lui Ştefan cel Mare, cu pridvorul închis. O caracteristica aparte o reprezinta  două mici pridvoare deschise plasaţi mai târziu pe laturile de sud şi de nord ale edificiului.


      Structura este un patrulater de 100x104 m cu ziduri înalte de 6 m şi groase de3 m prevăzute cu contraforturi, metereze, drum de strajă, patru turnuri de colţ şi unul cu paraclis peste gangul intrării, in interiorul fortificatiei regasindu-se si încăperi ale vechii case domneşti respectiv beciurile. În asa numita camera mormintelor se odihnesc pe veci fraţii voievozi Ieremia şi Simion Movilă. Pietrele funerare sunt realizate din marmură de Ruşchiţa acestea reprezentand în tradiţia inaugurată de Ştefan cel Mare, nepretuite obiecte de artă medievală românească.

 
      Sculptura iconostasului Mănăstirii Suceviţa este executata în stil baroc-rococo in lemn de tisa, şi datează din anul 1801. Naosul cuprinde întâmplări din Viaţa lui Iisus prezentate intr-un mozaic miniatural, trei imagini ale   Genezei unde natura si peisajul ies în prim plan sunt tratate cu mare generozitate, zugravii pictand  în ambianţa persano-mediteraneeană maci, garofiţe şi viţă de vie.


     Repartizarea picturii interioare s-a realizat pe toată suprafaţa disponibilă in conformitate cu schemele medievale tradiţionale, îmbogăţită  prin subiecte mai puţin obişnuite în Moldova, dar cat se poate de  familiare pentru Muntenia.


     O pictura unica este iconografia ocniţei reprezentand fidel Viaţa lui Moise, deasemeni miniaturizată, unde apar  căţei si purcei, ba chiar si un evreu cu căciula ţuguiata, elemente laice de origine locală, în timp ce Maica Domnului este reprezentata pe bolta cu flori în nimb fiind absorbita de un peisaj montan. Scenele din pronaos descriu imagini din Viaţa Sfântului Gheorghe si Viaţa Sfântului Nicolae, Calendarul si Sinoadele, toate desfasurandu-se în ambianţă marină.



Muzeul mănăstirii adăposteşte obiecte de o deosebita valoare cum ar fi broderii şi manuscrise bisericesti din sec. 15-16.



Pictura murală interioară şi exterioară este de o mare valoare artistică monumentul avand cel mai mare număr de imagini religioase din ţară fiind considerat de multi un testament al vechii arte moldoveneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu