Sala tronului |
Legenda Cetatii Neamtului
Una dintre cele mai cunoscute legende din Moldova este cea legata de Cetatea Neamtului. Dupa infrangerea suferita de Stefan cel Mare la Razboieni, acesta a incercat sa se retraga la cetate unde era adapostita si mama acestuia. Cand a incercat domnitorul sa intre in cetate, mumasa la intampinat cu vorbe grele: “paserea in cuibul sau nu piere”, de s-a dus domnul si a strans oaste cu gandul ca izbanda va fi a lui.
In acest timp oastea turceasca sa asezat pe un varf de munte de unde au inceput sa loveasca puternic cu tunurile in cetate. In una din inchisorile cetatiii era intemnitat un neamt care a trimis raspuns mamei lui Stefan ca daca il va slobozi, el va mantui cetatea de acel greu.
Legenda Cetatii Neamtului mai este intalnita si ca Legenda Cetatii Neamtului si a lui Daniil Sihastru
Ostenii Cetatii Neamtului |
Aceasta a indeplinit vointa neamtului, care imediat a si indreptat pustile din cetate asupra turcilor “si a lovit in gura unei pusti de a sfaramat-o”. Si au inceput sa loveasca si ostenii cu tunurile in corturile turcilor de au lovit si cortul imparatului, oastea fiind nevoita sa paraseasca locul.
Stefan a plecat in sus pe raul Moldova unde ajunge la Voronet. Aici traia un parinte sihastru pe nume Daniil. Si batand Stefan la usa sihastrului acesta ia spus sa astepte pana i-si va termina ruga. Si la chemat pe Stefan de i s-a spovedit acestuia si la intrebat ce sa faca, sa inchine tara, ca izbanda nu mai poate fi a lui. Sihastrul ia raspuns sa nu inchine tara la turci ca izbanda va fi a lui, numai ca dupa ce va izbandi sa construiasca acolo o manastire cu hramul Sfantului Gheorghe.
Si a pornit Stefan in sus pe la Cernauti pana la Cetatea Hotin si a strans oaste din “feliuri de feliuri” de oameni si a pornit cu ei de a izgonit oastea otamana pana au trecut de Dunare. Si sa intors Stefan de a ridicat manastirea Voronet si i-au pus hramul Sfantului Gheorghe.
Valea Moldovei vazuta de la Cetatea Neamtului |
O alta legenda din timpul domniei lui Stefan cel Mare este cea a marelui logofat Ion Tautul:
“Cand au asedzat pace Stefan-voda cel Bun cu lesii, fiind Ion Tautul logofat mare, l-au trimis sol la lesi. Si ia daruit craiul lesescu Tautului aceste sate la margine: Cimpu Lungu Rusescu, Putila, Rastoaceli, Vijnita, Ispasul, Milie, Vilavce, Carapciul, Zamostie, Vascautii, Voloca. Toate aceste le-au daruit craiul lesescu Tautului logofatului. Si au pus hotar apa Cirimusul, intru o dumineca dimineata.”
Pusti cu rotita si cremene |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu