Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” este situat pe strada 9 Mai nr.7 din municipiul Bacau si beneficiaza de o cladire nou contruita, inaugarata in anul 1996.
Cladirea muzeului este structurata pe 4 nivele. Primul nivel situat la parter gazduieste biroul de contabilitate si o expozite de aparatura foto veche intitulata “Tehnica fotografica de-a lungul timpului” apartinand colectie Marandici , al doilea si al treilea nivel este reprezentat de sectia de istorie-arheologie, iar ultimul nivel este dedicat sectiei de etnografie.
In continuare voi prezenta sectia de istorie-arheologie care este structurata in 3 sectiuni mai importante si anume: epoca neolitica, reprezentata prin cultura Precucuteni si Cucuteni, epoca antica reprezentata prin obiecte descoperite in cetati, asezari si necropole dacice, iar ultima, epoca medievala reprentata in acest muzeu de un numar foarte mare de tezaure monetare in special tezaure cu monede turcesti.
Ceramica de pamant Cultura Cucuteni |
Statuete antropomotfe feminine |
Statuetele antropomorfe feminine sunt nelipsite in cadrul acestei culturi de ele fiind strans legate cultul zeitei mama. In imagine sunt reprezentate statuite apartinand Culturii Precucuteni si Cucuteni, unele prezentand incizii alte usoare urme de pictura.
Topoare tipdalta, perforate si frecator cu rasnita |
Statueta ovimorfa |
Statueta reprezinta o cornuta. Despre simbolistica statuetelor cu reprezentari zoomorfe putem spune ca este strict legata de cultul fertilitatii.
Altar antropomorf |
Altarul apartine Culturii cucuteni si a fost descoperit in localitatea Trebes. Este o piesa inedita care a facut obiectul multor studii de specialitate.
Locuinta cucuteniana |
Mormant de inhumatie epoca bronzului |
In epoca bronzului s-au practicat atat mormintele de inhumatie cat si cele de incineratie. Aici este reprezentat un mormant in care persoana a fost asezata "chircit" ca o traditie a vremurilor de mult apuse. Inventarul mormantului este compus in special din podoabe de bronz, bratari, cercei, ace de par, etc.
Amfore ep. romana si dacica |
Ceramica ep. La Tene |
O mare parte a obiectelor din epoca de inflorire a dacilor au fost descoperite in marile asezari de tip dava de pe malul Siretului, Zargidava si Tamasidava, asezari care au fost mentionate si de Ptolemeu.
Remarcam aici ceramica dacica lucrata foarte frumos cu roata.
Obiecte din bronz ep. La Tene |
Tezaurul de la Magura |
Poate o caracteristica a muzeului este cea legata de numarul mare de tezaure monetare expuse, tezaure apartinand epocii antice cat si epocii medievale.
Tezaurul de la Magura este compus din sute de monede romane imperiale multe dintre ele pastrate in stare foarte buna.
Tezaur bizantin sec VI |
Tezaurul de monede bizantine descoperit intr-un vas de bronz in localitatea Horgesti contine cateza zeci de monede bizantine din sec. VI cat si un lant din acelasi material.
Tezaurul de la Gutinas- Stefan cel Mare |
Tezaurul descoperit la Gutinas- Stefan cel Mare este compus din cateva zeci de ducati de aur venetieni din secolele XVI-XVII.
Frumos dar nu prea :))
RăspundețiȘtergerePai ce altceva ai putea vedea intr-un muzeu de istorie.
RăspundețiȘtergereSunt de acord cu parerea anterioara , "frumos, dar nu prea". Cladirea Muzeului de Istorie e frumoasa insa colectiile sunt saracacioase.
RăspundețiȘtergereDar nu asta m-a deranjat ,angajatii pe care m-am gasit la bilete la poarta au fost total neprietenosi, cu o atitudine nepotrivita unei institutii de cultura, parca erau pusi sa alunge putinii vizitatori. I-am spus doamnei de la poarta ca daca se poarta asa nepoliticos nici nu mai revenim cu turisti si raspunsul a fost"cum vreti",nici macar o scuza sau un zambet.O figura acra cu par tuns scurt militareste,ne-a tinut nepermis de mult sa ne elibereze biletele, invitatii mei au ajuns de durere de picioare sa stea jos pe scari.
Din motive diverse:dura calculul cu pixul pe foaie pt pretul biletelor,lipsa banilor marunti pt rest, tensiuni de la locul de munca din ziua respectiva descarcate pe vizitatorii care n-aveau nicio vina etc.
Dupa ce am pornit vizita ghidata am vazut la parter cateva desene de copii uitate care nici nu acopereau peretii si erau inghitite de spatiul prea gol de la parter. Am urcat la etaj,ghizii care erau de serviciu,nu vorbeau nicio limba straina, asta intr-un oras in care o limba straina se studiaza de la clasa I sau chiar de la gradinita! Intr-un final dupa un ghidaj "interesant" a ramas numai ghidul si translatorul. Angajatii stingeau luminile imediat din camere chiar daca mai era in sala un vizitator sau 2.
O invitata, mi-a spus la iesire ca a crezut ca se inchide muzeul si a iesit grabita pt ca i-a stins lumina din sala cand privea un exponat.
Poate ca intr-un viitor conducerea institutiei sa angajeze vorbitori de limba straina si muzeografi cu carisma, dedicati profesiei.
Am preferat Muzeul de Etnografie Ghika din Comanesti, acolo a fost alta atitudine, doamnele foarte amabile, ne-au dat chiar si pliante din proprie initiativa , am simtit profesionalism si caldura umana.
Din experienta acesta ,daca aveti invitati si vreti sa le aratati judetul, mergeti la Casa Nicu Enea,la Tescani la Palatul Ghika ,dar evitati Muzeul de Istorie macar pana cand acolo lucrurile se vor schimba in bine,macar la capitolul maniere.