miercuri, 7 decembrie 2011

Manastirea Bogdana - Radauti


        Si plimbaret cum sunt, unde credeti ca am mai fost? La Manastirea Bogdana. Nimic nou pana aici. Dar pentru mine este, deoarece incerc de 2 ani sa ajung la Radauti sa o vizitez si nu mai reusesc. Edificiul mi-a trezit interesul cu multi ani in urma, cand tot frunzarind paginile pe net am ajuns sa citesc cate ceva despre manastire. Ctitorita de Voievodul Bogdan I in imediata jumatate a sec. al XIV lea in mijlocul unor codri seculari, mi-a atras imediat atentia intr-un mod cu totul special, deoarece este cel mai vechi edificiu bisericesc pastrat din Moldova si in plus este si necropola domnitorilor din dinastia Musatina, acei domnitori care au facut cu adevarat istorie (nu tradatori de tara cum sunt azi) si au inchegat statul medieval Moldovenesc, deci un edificiu cu o importanta monumentala pentru istoria romanilor.
Pisania Manastirii
     Asa ca am facut un efort intr-un weekend friguros din aceasta toamna si am pornit la drum. Cand am ajuns in incinta ansamblului manastiresc nu mare mi-a fost mirarea sa observ ca nu era nici un vizitator (era mult prea frig). Am intrat in biserica si am intrebat daca pot face poze. O doamna chiar m-a rugat si s-a oferit sa-mi aprinda lumina, ei atunci ce mi-am zis :- lasa-ti doamna lumina ca fac poze cu blitzul si nu am nevoie J. Ei si sa vezi spectacol. Toate picturile le-am observat doar cu ajutorul catorva firicele de lumina ce patrundeau prin ferestre. Magnific i-mi zic. In acea cumplita liniste m-am asezat langa piatra de mormant a lui Bogdan I si m-am recules.

Intrarea in biserica
     Am vizitat si restul Manastirii, usor usor fara graba, trecand de la un mormant la altul si de la o pictura la alta. Pe urma au urmat alte sute de shoturi ca sa am pentru blog si ca sa fie J.
Daca ar fi sa ma intrebe cineva de 10 locuri din Romania pe care trebuie sa le vezi intr-o viata, Manastirea Bogdana cu siguranta ca se va numara printre ele si eu cu siguranta o voi mai revedea. Zidurile de 1.4 m grosime si cei 10 contraforti o fac un unicat in arhitectura moldoveneasca.

Turla din interiorul pronaosului, foarte bogat decorata cu arcade
     Acuma va las sa vedeti si restul pozelor evident cu explicatiile de rigoare, sa nu va suparati, voi face un exces si voi pune toate pozele cu mormintele din biserica, e un unicat in acest sens si merita, va spun.
Mormantul Doamnei Stana, mama Domnitorului Stefan cel Mare
Cneajna Anastasia, fiica voievodului Latcu
Intrarea in naos
Mormantul lui Bogdan Voievod, bunicul domnitorului Stefan cel Mare


Mormantul voievodului Bogdan, fiul Voievodului Alexandru cel Bun si unchiul lui stefan cel Mare

Iesirea din naos in pronaos

Mormantul lui Latcu voievod

Mormantul lui Bogdan I Voievod, ctitorul manastirii, strabunicul lui Stefan cel Mare



Tablou votiv

 Pictura realizata de Epaminonda Bucevschi la sfarsitul secolului al XIX lea peste pictura originala



Mormantul voievodului Ioan Stefan, Strabunicul lui Stefan cel Mare

Mormantul lui Roman I Voievod, strabunicul lui Stefan cel Mare

Piatra tombala cu inscriptia stearsa, cel mai probabil sotia lui Bogdan sau sotia lui Latcu


Naos

Zidul bisericii cu contraforti


Turnul clopotnita


11 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. De departe cea mai interesanta biserica din Moldova. Eu o numesc necropola Musatina

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. O mica corectura. Stana nu este mama lui Stefan cel Mare ci mama lui Stefanita Voda. Stana este nora lui Stefan cel mare si sotia lui Bogdan al III-lea. Coincidenta face ca Stefan cel mare si Stefanita sa aiba tatii cu acelasi nume - Bogdan. Anul refacerii pietrei de mormant este corect 7026-1518.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Numele ei a fost Oltea. A fost inmormantata la Manastirea Probota (veche) ce a fost afectata de ape si mormantul s-a pierdut. A ramas doar piatra de mormant, piatra ce se afla la Manastirea Probota (noua). Uite un link lamuritor ... http://adevarul.ro/locale/iasi/tot-nu-stiati-despre-mama-Stefan-mare-unii-istorici-vad-bastard-domnitorul-sfant-cinci-frati-vitregi-1_54f075ab448e03c0fd0b0a26/index.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiam exact despre ce este vorba drept exemplu poti citi tot aici pe blog despre d na Oltea Probota si piatra ei funerara. Cand o sa am timp o sa postez si imagini cu ruinile vechii biserici de la Probota care s a naruit.

      Ștergere
  6. http://comoaraculturalaaromaniei.blogspot.ro/2011/03/manastirea-probota.html?m=1

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am vrut sa te supar. Pentru mine istoria este o pasiune. Intamplator am stiut despre subiect si am vrut sa te ajut sa corectezi. Bafta cu blogul. Imi place.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu e nici o suparare. Din pacate nu am mai avut timp de blog.

    RăspundețiȘtergere