vineri, 27 ianuarie 2012

Biserica Sf. Simion din Suceava

   Cate secrete poate avea un oras ? Cred ca destul de multe avand in vedere ca de ceva timp incerc sa le descoper. O simpla plimbare prin oras la inceput de primavara a fost de ajuns ca sa-mi atraga atentia asupra unui monument deosebit, aproape necunoscut si foarte putin cercetat, Biserica Sfantul Simion. Si nu mare mi-a fost mirarea cand am redescoperit ca monumentul este invaluit de legende si mister. Va invit in continuare sa cititi tot articolul.


    Biserica Sfantul Simion a fost construita pentru a deservi comunitatea armeneasca in anul 1513 si este situata pe strada George Enescu nr. 51. In traditia locala este intalnita si sub numele de Turnul Rosu si se poate intelege si de unde i se trage denumirea, turnul fiind din caramida rosie. Tot asupra acestui fapt mai circula si o legenda, se pare ca la sfarsitul sec. al XVII-lea , trupele regelui Ioan Sobieski s-au luptat cu trupele moldovenesti si turcesti in apropierea bisericii, iar de la cat sange a curs in acea batalie, zidurile turnului clopotnita au devenit rosii
Turnul Rosu

     Constructia Bisericii Sf. Simion este realizata sub formă dreptunghiulară, cu absida altarului poligonală, sprijinită de un zid cu contraforturi mici realizat mai recent. Interiorul bisericii este compartimentat în pronaos, naos si altar. O caracteristica a acestei biserici este realizarea pardoselii din pietre de mormant, datate in cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea.

 
Surprinzator este faptul ca monumentul a fost distrus (impreuna cu multe altele) in perioada domniei lui Stefan Rares, motivul fiind trecerea fratelui acestuia la mahomedanism, in felul acesta domnitorul a incercat sa impuna religia ortodoxa tuturor locuitorilor Moldovei. La inceputul sec. al XVII-lea biserica a fost refacuta de un oarecare Simion, de unde si numele bisericii. In sec al XIX-lea sotii Hadzi au reparat biserica si au donat cimitirul unde se pot vedea si astazi numeroase pietre de mormant ale preotilor care au slujit acolo.

   
     Turnul clopotnita este construit din caramida si are o inaltime de 28 de metri, fiind unul din cele mai inalte turnuri medievale din Suceava.
Deasemeni la baza turnului este realizata o scara exterioara prin suprapunerea unor pietre tombale luate din vecinatate, locul fiind plin de asemenea vestigii, care din pacate nu sunt puse in valoare de cercetatori.

Mormantul unui protopop acoperit de pietre tombale

    Pe partea sudica a bisericii se afla doua morminte pe care sunt depuse numeroase placi de mormant, pe unele se mai vede inca inscriptia pe alte nu.


Situatia este intalnita si la Manastirea Zamca unde o parte a pietrelor de mormant zac intr-o gramada mare de moloz iar altele sunt imprastiate prin curtea manastirii. In acest moment biserica se afla in restaurare de cativa ani, dar lucrarile merg greu, oricum este un monument care merita vizitat. Avem atatea in tara asta si totusi atat de putin.

2 comentarii:

  1. Bună ziua!

    Aș dori să știu dacă pot folosi unele din fotografiile dvs. pentru a le posta pe unh forum de arhitectură.

    Vă mulțumesc!

    Andrei Știrbu

    RăspundețiȘtergere
  2. Da cu siguranta, este suficient sa mentionati sursa corecta. Succes!

    RăspundețiȘtergere