vineri, 29 aprilie 2011

Manastirea Zamca

      Manastirea Zamca este asezata pe unul din cele mai inalte dealuri ale municipiului Suceava in cartierul cu acelasi nume, ocupand o pozitie strategica pentru acele vremuri.
     Denumirea de Zamca provine de la termenul polonez "zamek”, termen folosit pentru denumirea unei fortificatii. Complexul manastiresc a fost construit în anul 1606 sub forma fortificata inchis cu ziduri de incinta cu contraforturi interioare si exterioare si a avut rol de manastire armeneasca, totodata reprezinta cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armeneasca in orasul Suceava. Ctitorii bisericii s-au pastrat in traditia armeana care mentioneaza trei frati si anume Hagop, Auxent şi Grigor.

Paraclisul Sfintei Maria
Intrarea principala prin gangul paraclisului
     Biserica Sf. Axentie dateaza din anul 1551 si a fost construita exclusiv din piatra după un plan dreptunghiular, cu doua contraforturi dispuse lateral. Caracteristic bisericii este pronaosul pătrat boltit cu o calotă sferică sprijinită pe patru arcuri, caracteristic artei moldovenesti.


Detaliu arcada intrare principala biserica
   
       In timpul domniei lui Gheorhe Duca, multi armeni din Suceava au emigrat din cauza persecutiilor si a taxelor mult prea mari, astfel manastirea a intrat intr-un proces de decadere. Cand Sobieski a invadat Moldova pentru a treia oară in lupta contra otomanilor, acesta şi-a stabilit tabăra în jurul acestei manastiri, tot de atunci dateaza si fortificatiile de pamant care înconjoară mănăstirea pe laturile de nord, est şi sud, între valul de pământ şi zidul de incintă aflându-se si un şant.

Pronaos
Naosul si altarul
Naosul patrat cu tavanul boltit

Piatra de mormânt a lui Agopşa (Iacob) Vartan, pe care se află următoarea inscripţie: "Aceasta este piatra de mormânt a lui Agopşa, fiul lui Amir (principe), acesta este întemeietorul sfintei biserici, a murit în 1051 (=1602) după era armeană.


Pictura murala din naos
Paraclisul Sfintei Maria
      La intrarea in complexul manastiresc trecem prin gangul unei cladiri care este fostul sediu al Episcopiei armene de Suceava. Cladirea are formă dreptunghiulară cu doua nivele, la primul etaj se afla Paraclisul Sfintei Maria alcătuit din naos, altar şi două chilii, al doilea etaj fiind adaugat mai tarziu cladirii.

Decor sub forma de brau
     Deasupra paraclisului se ridica o turlă de formă octogonală cu patru ferestre cu chenare în arcadele din cele patru puncte cardinale, la partea superioara, paraclisul este înconjurat de un brâu de cărămizi zimţate.
     Comunitatea armeneasca a cunoscut un avant in oraul Suceava, ei bucurandu-se de aceleasi privilegii ca si populatia autohtona, lucru demostrat si prin construirea bisericilor Sfanta Cruce si Sf. Simion.

Decor sub forma de brau cu caramizi zimtate
Turnul clopotnita
     Turnul-clopotniţă are o înălţime de 26 de metri si este situat in partea estică a zidului de incintă. Si acesta este prevazut la parter cu un gang boltit prin care se intra în mănăstire plus doua nivele, la primul nivel era un paraclis cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, iar al doilea nivel avea rol de clopotniţă şi de strajă.

Turnul clopotnita
   
      Zidul de incintă are forma de trapez alungit cu laturile de 59 metri respective 66 metri, sprijinit de contraforturi, iar celelalte două de 70 metri şi 74 metri. Grosimea zidurilor atinge 1 metru iar înălţimea ajunge si la 4 metri. In acest moment zidurile se afla intr-un amplu process de restaurare.

     Manastirea, cu toate complexele ei. In fata zidului de incinta se pot observa si valurile de pamant realizate pe post de fortificatie in epoca medievala de catre polonezi.

     Vreau sa atrag atentia prin intermediul acestui blog la urmatoarele aspecte legate de procesele de restaurare si anume ca in urma excavarii si degajariii pamantului din apropierea edificiului s-au deranjat numeroase pietre de mormant sau poate chiar morminte!!! Pietrele tombale zac acum intregi sau rupte in bucati nimeni nu mai stie de catre cine, amestecate cu pamantul si molozul rezultat in urma diverselor reparatii de zidarie realizate atat la biserica cat si la zidul de incinta. Pietrele tombale se pot vedea si in poze cum stau rupte si rasturnate una peste alta, numarul lor fiind destul de mare.

Pietre tombale printre mormane de moloz
 In imagine se pot observa cel putin 6 pietre tombale printre mormanele de moloz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu