miercuri, 1 iunie 2011

Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Suceava

   Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este situata in municipiul Suceava pe str. Ştefăniţă Vodă nr. 3, vis-a-vis de Curtea Domneasca in centrul medieval istoric al orasului si este ctitoria domnitorului Vasile Lupu în anul 1643, cu rol de paraclis al curţii domneşti. Biserica are hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si mai este cunoscuta si sub denumirile de Biserica Coconilor, Biserica Beizadelelor sau Biserica Domniţelor.Biserica se caracterizeaza printr-o forma zvelta de mici dimensiuni, flancată în partea nordică de un turn-clopotniţă pe sub care se poate ajunge într-un mic subsol-osuar boltit aflat sub podeaua naosului care din pacate nu este deschis vizitatorilor.


Pisania bisericii
    Pisania bisericii este scrisa in limba slavona si are urmatorul continut :"Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, Io Vasile Voievod, Domn al Ţării Moldovei, a făcut această biserică unde este hramul Naşterii Sfântului prooroc şi inaintemergător şi botezător Ioan; şi s-a săvârşit în anul 7151 (1643)".

Altarul bisericii
Coloane
    In imagine se observa doua coloane octogonale care susţin trei arcaturi, acestea despart naosul de pronaos.

Cele doua coloane care sprijina trei arcaturi
Detaliu altar
Detaliu altar
Naosul boltit sprijina turla bisericii, se pot observa foarte frumos decoratiile
     Naosul este boltit în stil clasic moldovenesc si sustine o turlă octogonală supraînălţată cu baza pătrată şi una stelată. Decoratiile bisericii sunt si ele caracteristice arhitecturii moldoveneşti din secolul al XVII-lea, atat biserica cat si turla sunt prevazute cu un rand de ocnite.

Arcada fereastra
Fosta ciusmea a Curtii Domnesti, astazi intalnita sub denumirea de Sipotul mare
Trepte de piatra intre biserica si clopotnita
Biserica si o parte din clopotnita, se pot observa si ocnitele
    Turla este prevazuta cu patru ferestre aşezate fiecare într-o nişă dublă si patru contraforturi.

Biserica si turnul clopotnita










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu