vineri, 24 februarie 2012

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Siret

      Orasul Siret este cuprins de urmele trecutului, a scris istorie si inca va mai scrie multi ani de aici incolo. Nemailuand in calcul edificiile medievale de care am mai scris si aici pe blog, multe din cladirile orasului poarta amprenta trecutului.
     Dupa vizita prelungita la Biserica Sfanta Treime, am revenit in centrul orasului pentru a vizita si Biserica Sfantul Ioan Botezatorul.
Se pare ca anterior edificiului a existat o biserica din lemn, ctitorita de domnita Margareta Musat, mama domnitorului Pentru I Musat.    Aceasta s-a convertit la catolicism si a construit aici o biserica cu rolul de episcopie catolica si necropola. Au ramas marturii precum ca Domnita a fost inmormantata aici, totusi mormantul acesteia inca nu a fost descoperit.

Biserica vazuta de pe partea sudica.

Vechiul ansamblu este distrus in urma unui incendiu, se pare ca a fost incendiat de populatia romana ortodoxa in anul 1451 sau a fost distrusa de domnitorul Bogdan al-III-lea.

 Biserica vazuta de pe partea sudica.

 Fereastra boltita realizata din piatra, partea sudica.

Noua biserica este construita cu acelasi hram de domnitorul Stefan Petriceicu in perioada 1672-1674, in stil muntenesc si cuprinde pridvor, pronaos, naos si altar. Domnitorul a avut trei domnii foarte scurte, din 20 august 1672 - noiembrie 1673; decembrie 1673 - februarie 1674 si 25 decembrie 1683 - martie 1684. In acest scurt timp el reuseste sa mai construiasca o biserica in apropiere de Siret la Manastioara, Sfântul Onufrie.

La doua treimi din inaltimea bisericii este realizat un brau din doua randuri de caramizi.

 Pictura moderna realizata in pronaosul bisericii. Din pacate acest edificiu ca si multe altele a fost repictat, pictura originala nepastrandu-se nimic.

Intrarea boltita in naos.

Primele reparatii la biserica sunt efectuate in anul 1831 si 1893, acestea din urma fiind mai complexe, inlaturandu-se zidul despartitor dintre naos si pronaos, s-a refacut acoperisul cu invelitoare din tabla, s-au pus cruci noi pe turla, s-a curatat pictura si s-a refacut iconostasul. Ultimele reparatii s-au realizat intre anii 1988-1993 cand s-a repictat biserica.

 Fereastra de pe partea nordica decorata cu un vitraliu modern.

Pictura murala moderna realizata pe peretele despartitor a pronaosului de naos.

  Fereastra de pe partea sudica a pronaosului decorata cu un vitraliu modern.

Ancadramente de tip ocnite vazute de pe partea nordica.

Biserica vazuta de pe partea nordica. In incinta bisericii in perioada medievala a functionat si un cimitir.

Biserica vazuta de pe partea vestica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu