luni, 27 februarie 2012

Biserica Sfântul Onufrie din Mănăstioara-Siret

     Dupa vizita de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul ma indrept spre cea de-a doua ctitorie a domnitorului Stefan Petriceicu, Biserica Sfântul Onufrie, situata in satul Manastioara, actualmente cartier al orasului Siret.
     Dupa micile aventuri pe drum, innotand prin nametii care nu erau inca degajati de pe drum si in lipsa unui indicator reusesc sa ratez drumul spre biserica.
     Ma intorc inapoi in sat si cu ajutorul satenilor reusesc intr-un final sa urc dealul inzapezit pana la sfantul lacas, dar cu ceva emotii.   Din pacate nu am reusit sa vizitez interiorul bisericii deoarece preotul tocmai ce plecase si biserica era inchisa, v-a ramane acest lucru pentru o vreme mai calduroasa.
Turnul clopotnita, vazut de la intrare

    Biserica este construita pe un deal din sat in anul 1673 si imita la scara mai mica Sfanta Manastire Putna.
Anterior edificiului aici a existat o bisericuta din lemn construita de preotul Mihul din Siret. Peste acest ansamblu domnitorul ridica biserica de piatra cu hramul Sfantul Onufrie si o inzestreaza cu o bucata din toloaca targului Siret, un helesteu domnesc, satul Bancesti si un iaz cu peste, satul Dornesti cu robi si iazuri, satul Tarseni cu iaz si moara. 

 Ferestrele turnului clopotnita realizate cu ancadramente de piatra in stil gotic.

                                                   Turnul clopotnita, vazut din interiorul curtii.


 Biserica vazuta de pe partea sudica, se pot observa si contraforturile.

    Deasupra usii din pronaos se afla pisania scrisa in limba slavona incadrata intr-un arabesc avand urmatoarele cuvinte: "Această biserică a zidit-o Io Stefan Petriceicu Voda cu sotia sa Maria în anul 1673".

 Portalul de intrare in pridvor realizat in stil gotic, partea sudica.


Ocnita realizata deasupra portalului de intrare in prodvor in care sa pus o icoana moderna.

Zidurile bisericii sunt groase de 1,4 pana la 2 metri si sunt intarite cu 7 contraforturi inalte de 5 metri. Interiorul nu a fost pictat si este format din 4 incaperi: pridvor, pronaos, naos si altar.
Un lucru bun de amintit la aceasta biserica este usa din stejar care separa pridvorul de pronaos, usa care s-a pastrat originala de la zidirea bisericii.


 Ferestre realizate in stil gotic, naos.

 Ancadramente de piatra realizate pe partea sudica a bisericii.

Ferestre realizate in stil gotic, pronaos.

Biserica vazuta de pe partea nordica, se poate observa ca este identica cu partea sudica.

 O restaurare de data recenta s-a realizat in anul 1965, iar dupa cutremurul din anul 1977 cand alunecarile de teren au rupt biserica in trei corpuri distincte, s-au efectuat
reparatii de urgenta, biserica fiind stabilizata si consolidata pastrandu-se forma initiala, evitandu-se astfel ruinarea. Biserica beneficia de o clopotnita din lemn care a fost inlocuita de un turn clopotnita construit din piatra.

 Fereastra de dimensiuni foarte mici cu ancadramente gotice, realizata pe absida altarului.

2 comentarii:

  1. 1. Biserica, desi a fost construita in secolul XVII, respecta stilul moldovenesc stefanian.
    2. Se afirma ca imita manastirea Putna. Si, totusi, apare un element care consider ca nu trebuie trecut cu vederea: pozitionarea clopotnitei pe axa mare (mai exact, in continuarea axei mari) a bisericii. Mie, personal, imi place o astfel de dispunere insa, de regula, o astfel de pozitionare implica trecerea pe sub clopotnita la intrarea, respectiv la iesirea din biserica. Daca am observat bine, pozitionarea clopotnitei pe axa principala a bisericii este caracteristica mai degraba Munteniei decat Moldovei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cea mai recenta restaurare s-a efectuat intre 1987 si 1989, tot atunci s-a refacut in totalitate si clopotnita

    RăspundețiȘtergere