O mare parte din obiectivele propuse am reusit sa le vizitez, dar multe nu am reusit din cauza zapezii si conditiilor proaste de circulatie pe drumuri, deci mai ramane ceva si pentru vremea frumoasa care se pare ca va veni in sfarsit.
Orasul, candva fosta capitala a Moldovei, pastreaza multe din urmele trecutului cum ar fi doua vechi biserici ctitorite la inceputul centralizarii statului medieval Moldovenesc si doua cetati, una construita de cavalerii teutoni in 1211-1225 si una de Sas-Voda.
Cea mai veche constructie din localitate este Biserica Sfanta Treime, intalnita in epoca medievala sub numele de Capela Curtii Domnesti, a fost realizata cel mai probabil in jurul anului 1358, dupa toponimia locului de catre Sas-Voda.
Intrarea in biserica
Alte surse il amintesc pe Dragos-Voda ca ctitor al bisericii, oricum ar fi edificiul este cea mai veche constructie de piatra din Moldova ea reprezentand si prima biserica cu forma trilobata, forma care sa consacrat in stilul artei medievale moldovenesti. Desi Siretul i-si pierde titulatura de capitala a Moldovei in timpul domniei lui Petru Musat, biserica continua sa functioneze ca biserica parohiala, de ingrijirea sa ocupandu-se negustorii sireteni, care au contribuit cu danii importante.
Clopotnita de tip zvonita
Icoane moderne din pronaosul bisericii.
Biserica nu prezinta nici un fel de pictura, totusi ea este decorata cu discuri ceramice policrome, caramizi si flori cruciforme, elemente care vor fi intalnite si mai tarziu in stilul constructiilor lui Stefan cel Mare.
Decoratiunile bisericii din discuri ceramice policrome.
Biserica prezinta anumite decoratiuni cum ar fi: la doua treimi pe inaltimea zidurilor este realizata o friza din doua randuri de discuri ceramice care alterneaza cu flori cruciforme intre alte doua randuri de caramizi.
Biserica si zvonita vazute de pe partea sudica.
Unul din clopotele zvonitei.
Biserica vazuta de pe partea sudica.
In jurul ferestrelor mici si alungite este realizat un chenar dreptunghiular format tot din doua randuri de discuri smaltuite si trei de flori cruciforme.
Se poate observa friza realizata din doua randuri de discuri ceramice care alterneaza cu flori cruciforme intre alte doua randuri de caramizi. Boltile ferestrelor sunt realizate din caramida rosie.
In curtea bisericii se afla si o clopotnita de tip zvonita, element care este intalnit si la alte biserici cum ar fi Biserica Invierea Domnului din Suceava sau Biserica Sfantul Procopie din Badeuti, clopotnita consacrata in timpul domniei lui Stefan cel Mare.
Unul din cele trei clopote instalate pe zvonita.
Biserica este compartimentata in pronaos, naos si altar, pronaosul fiind mic si cu tavanul boltit cu o forma semicilindrica, naosul este alungit si acoperit cu o cupola sprijinita pe patru arce semicilindrice, iar altarul este situat cu o treapta mai sus decat naosul ai are o forma clasica semicirculara.
In pronaos se gasesc si cateva morminte pe care nu am reusit sa le observ cel mai probabl din cauza covoarelor, morminte care au apartinut unor negustori.
In pronaos se gasesc si cateva morminte pe care nu am reusit sa le observ cel mai probabl din cauza covoarelor, morminte care au apartinut unor negustori.
Intrarea boltita in naos.
Absida altarului vazuta de pe partea estica.
Se poate observa un brau superior realizat din cinci randuri de caramida.
Una din bucatile de tigla cu care a fost acoperita biserica in anul 1890.
Lipit de biserica se afla un fel de cristelnita.
Absida altarului vazuta de pe partea estica.
De-a lungul veacurilor, fiind si o constructie foarte veche, au fost necesare lucrari de restaurare dintre care cele mai importante s-au realizat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea cand pretele nordic se crapase fiind necesara inlocuirea boltii. Urmatoarea interventie a fost realizata in anul 1890 cand s-a inlocuit acoperisul de sindrila cu unul din olane si s-au adaugat peretilor talpi din piatra pentru cresterea rezistentei.
Intre anii 1937-1940 s-a realizat o restaurare exemplară avand ca scop redarea formei initiale a bisericii.
Intre anii 1937-1940 s-a realizat o restaurare exemplară avand ca scop redarea formei initiale a bisericii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu