Pe numele original Miron Barnovshi Movila, a fost unul din domnitorii de cinste a Moldovei, chiar daca domnia acestuia a fost de scurta durata, el s-a facut remarcat prin numarul mare de biserici si manastiri pe care le-a construit in acest scurt timp.
A avut doua domnii, prima de la 13 ianuarie 1626 pana in iulie 1629, iar a doua domnie din aprilie 1633 pana in 2 iulie 1633.
Prima domnie a abtinut-o prin sustinerea boierilor la Inalta Poarta si prin platirea unei sume de 100000 de coroane.
Dupa trei ani a fost mazilit din cauza neincrederii pe care io acordau turcii domnitorului datorita afinitatii acestuia pentru Polonia si neacceptarea platii tributului care a fost suplimentat cu un bacsis de 40 de pungi de galbeni.
In anul 1633 domnia era a lui Alexandru Ilias, care a fost inlaturat de o revolta boiereasca declansata de marele vornic Vasile Lupu. Imediat dupa acesta, boierii l-au reales domn pe Barnovshi si impreuna au plecat la Poarta pentru intarirea domniei.
Pictura murala Biserica Sf. Dumitru din Suceava
Pe drum acesta poposeste la Bucuresti unde se intalneste cu domnitorul Tarii Romanesti, Matei Basarab, care il sfatuieste sa nu se duca la Poarta ca vornicul Vasile Lupu s-a dus cu intrigi si i-a asigurat pieirea. Ajuns la Poarta, domnitorul a fost arestat si decapitat la 2 iulie 1633. Postelnicul Iancu Costin, parintele domnitorului l-a inhumat in cimitirul bisericii Patriarhale din Constantinopol, iar ulterior a fost deshumat si inmormantat cel mai probabil in ctitoria acestuia din Iasi, Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde cercetatorii au descoperit in mijlocul naosului un schelet intr-un sicriu de lemn, care se incadreaza in tiparele deja cunoscute.
Prima legenda este din timpul calatoriei domnitorului la Poarta impreuna cu boierii, mazilii si curtenii. In curand acestia au poposit pentru a se aseza la masa. Si Barnovshi –Voda a inceput a stranuta, iar boierii de la masa i-au zis dupa obicei: Sanatos Doamne, si pe voia mariei tale! Dar acesta a inceput sa stranute din nou si un boier care era aproape de el iar fi zis : Viermi, Doamne, si cum i-a spus s-a si oprit din stranutat.
Biserica Sf. Nicolae din Iasi
Cu prilejul mortii domnitorului s-au starnit foarte multe legende si evenimente stranii.
Prima ar fi ca imediat dupa decapitarea domnitorului, calul lui a inceput sa sara pana nu a mai putut sa-l tina comisul in mana si imediat ce la scapat din frau, calul a cazut jos si a murit. Atunci turcii au recunoscut ca Barnovshi-Voda a fost nevinovat si s-au jurat sa nu mai taie domn din Moldova. Miron Costin mentioneaza si el ca in noaptea urmatoare cateva mii de case din Istambul au ars intr-un incendiu, iar o alta legenda zice ca in ziua decapitarii, pe portretul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Iasi s-a produs o fisura adanca.
Dupa aceste fapte postelnicul sau, Toma Cantacuzino spunea ca: in multe nopti l-am zarit in miezul noptii, ingenuncheat inaintea icoanei la ruga cu mare osardie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu