marți, 14 februarie 2012

Biserica Sfanta Cruce din Suceava

    Ultimul edificiu din orasul Suceava propus spre vizitare este biserica armeneasca Sfanta Cruce. Formele medievale ale acestei biserici sunt recunoscute de catre toti trecatorii, biserica pastrand multe din elementele arhitecturii moldovenesti, fiind asezata la marginea Strazii Armenesti in apropierea centrului medieval intre bisericile Sf. Nicolae si Sf. Simion.
     Biserica a fost construita in anul 1521 de catre Cristea Hanco in timpul domniei lui Stefanita, pe ruinele unui vechi asezamant din lemn, lucru demonstrat de existenta unui mormant cu incriptia : Acesta este mormântul lui Edilbei, fiul lui Soghomon care a murit in anul 1428 in ziua de 14 lui aprilie.

   Biserica vazuta din partea nordica
     Fundatiile sunt realizate din piatra, iar elevatia este din caramida. Naosul bisericii este despartit in doua si este boltit, acesta beneficiind de doua intrari, una clasica prin pronaos si una executata pe peretele sudic.

 Intrarea principala in biserica.

     In timpul domniei lui Stefan Rares, toate bisericile armenesti din Moldova au fost daramate cu tunurile, dar in scurt timp acestea au fost recladite. La sfarsitul sec al XVIII-lea biserica se prabuseste, o parte din daramaturi cazand peste sotia negustorului Ioan Capri. Din pietrele bisericii se construieste o capela cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, care se sprijina de zidul sudic al bisericii.

 Doua pietre de mormant luate din cimitirul situat in fosta gradina a liceului Stefan cel Mare.

 Turnul capelei si Turnul clopotnita.
     Lucrari importante de restaurare se realizeaza in anul 1878 si in 1935 cand se restaureaza naosul si altarul bisericii.

   Partea sudica a bisericii, se poate vedea si capela lipita de aceasta.

 Partea sudica al capelei, deasupra ferestrelor se poate observa si o pisanie.

 Pisania in armeana.

 Turnul Clopotnita
Despre turnul clopotnita nu se cunoaste data constructiei. La ultima renovare au fost incadrate in turn doua pietre de mormant.

 Pietre funerare incadrate deasupra usilor de intrare in Turnul clopotnita.

  Pietre funerare incadrate deasupra usilor de intrare in Turnul clopotnita.


 Turnul clopotnita vazut de pe partea sudica.

Biserica, capela si turnul clopotnita vazute de pe partea sudica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu