Legat de aceasta biserica circula numeroase legende care fac sa-i mareasca misterul. Ctitorul, Miron Barnovshi-Movila a inceput constructia edificiului in anul 1627 si dupa unele date se pare ca in anul 1633 ea inca nu era terminata.
Prin urzirea vornicului Vasile Lupu, Barnovshi este chemat la Poarta unde este acuzat de uneltire cu lesii si este intemnitat in citadela Sapte Turnuri. Ulterior acesta este decapitat si trupul lasat in fata palatului. Legenda spune ca in acea seara au ars cateva mii de case in Istambul, iar calul domnitorului s-a trantit la pamant si a murit pe loc.
Turlele si absida bisericii vazute dinspre partea estica.
Chiar si in interiorul bisericii a aparut o fisura pe chipul pictat al domnitorului. Mai sunt si alte legende in legatura cu cele intamplate, dar sa nu dam frau liber imaginatiei, cert este ca turcii s-au jurat ca nu vor mai taia domn moldovean, asa cum este descrisa toata scena de cronicarul Miron Costin, contemporan si el acelor vremuri. Desi domnitorul a dorit sa fie inhumat la Manastirea Dragomirna, se pare ca ramasitele lui odihnesc in propria ctitorie, intr-o cripta aflata in mijlocul naosului, intr-un sicriu mare de lemn.
Bolta turlei din pronaos. Se poate observa pictura degradata si fisurile.
Din interiorul bisericii, pronaos spre naos. In fata se poate vedea catapeteasma inalta de 7 metri, realizata in anul 1788, cuprinzand 40 de icoane.
Putin mai tarziu, la 50 de metri de biserica se construieste si Turnul clopotnita. Trebuie sa mentionez aici ca biserica a fost construita initial cu rol de manastire de calugari greci, ea beneficiind de o imprejmuire cu zid de piatra, care astazi nu mai poate fi observat. Fostul ansamblu monahal mai contine o casa egumeneasca (beciuri) si ruine de chilii. Din cauza vitregiilor timpului, pisania bisericii nu s-a pastrat, totusi un istoric iesean de la începutul secolului al XX-lea a remarcat o inscriptie in limba greaca deasupra usii pridvorului in care era mentionat anul 1627 ca an al inceperii constructiei.
Se poate observa si arcada ce desparte pronaosul de naos.
Bolta naosului.
De-a lungul timpului biserica a beneficiat si de restaurari, ultima si cea mai importanta fiind realizata intre anii 1994-2004, beneficiind si de asistenta Unesco. Trebuie mentionat totusi ca aspectul actual al bisericii nu este identic cu cel din vechime, unele elemente cum ar fi pridvorul deschis este adaugat in sec al XVIII-lea, iar spatiul dintre naos si pronaos reprezentat prin arcade si coloane a fost inlaturat pentru a face loc enoriasilor in biserica. Trebuie remarcat ca o asemenea caracteristica se regaseste la multe din bisericile prezentate aici pe blog si apartine cu aproximatie perioadei 1850-1890 (probabil o crestere semnificativa a enoriasilor.
Partea superioara a catapeteasmei si bolta altarului.
Partea estica a edificiului. Se pot observa doua randuri de ocnite si doua ferestre cu ancadramente gotice.
O caracteristica a bisericii sunt absidele laterale dreptunghiulare care se sprijina pe contraforturi, unite la randul lor printr-un arc de zidarie pana deasupra ferestrelor. Pe fatada bisericii se pot observa un rand de ocnite mari si alungite iar pe turle apar ocnite mai mici alaturi de un brau torsada. Ferestrele sunt incadrate de muluri si chenare dreptunghiulare.Turlele bisericii sunt asezate una pe naos cu baza unei prisme cu 12 laturii, iar cealalta turlă de formă prismatică, este asezata deasupra pridvorului inchis.
Biserica a beneficiat si de pictura interioara, din pacate aceasta nu s-a pastrat in locul ei existand o pictura de data mai recenta realizata in 1880 care si aceasta este foarte degradata.
Biserica a beneficiat si de pictura interioara, din pacate aceasta nu s-a pastrat in locul ei existand o pictura de data mai recenta realizata in 1880 care si aceasta este foarte degradata.
Una din ferestrele de pe partea vestica a bisericii.
Turnul clopotnita.Cu cativa ani in urma inca se mai realiza accesul pe sub turnul clopotnita, astazi poarta este inchisa.
Vedere a portii din partea estica a turnului.
Turnul clopotnita este construit din blocuri masive de piatra fasonata avand o baza de aproape 100 metri patrati. La parter este o intrare boltita, astazi aceasta intrare este inchisa, iar la urmatoarele doua etaje se gasesc trei clopote, din care doua sunt donate chiar de domnitorul Miron Barnovschi Movila, unul este de 400 de kg, unul de 300 de kg si cel mai mic de 70 kg.
Vedere a portii din partea vestica a turnului.
Etajul superior al turnului clopotnita care adaposteste cele 3 clopote.
Pietra funerara din incinta bisericii datata din 1850.
Pietra funerara din incinta bisericii.
Din odoarele bisericesti existente aici as vrea sa mentionez existenta unui epitaf lucrat cu fire de aur si argint de schimonahia Elisabeta (mama ctitorului) si contine următoarea inscriptie in limba greaca: "Io Miron Voievod cu mama lui Elisabeta; în luna lui martie 25". In biserica au fost inmormantati mai multi boieri printre care hatmanul Velicico Costin, cronicarul Nicolae Costin si spatarul Iordache Cantacuzino, iar alaturi de biserica se mai pastreaza si cateva pietre funerare de data mai recenta.
Vedere din partea estica. Se pot observa ocnitele de diferite dimensiuni, iar pe turle ocnitele alaturi de braul torsada.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu