joi, 11 octombrie 2012

Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Dulceşti, Neamt

        In apropierea satului Miron Costin pe drumul care duce la Piatra Neamt se afla comuna Dulcesti, o localitate atestata din timpul domniei lui Petru Aron, domnitor care intareste cateva sate lui Tudor Limbadulce. Se spune ca de la acest „Limbadulce” deriva si numele satului de Dulcesti sat care pastreaza si o bijuterie de biserica medievala in forma de cruce construita din piatra si caramida.
     In apropiere se pot  observa si cateva cladiri realizate din caramida rosie datand din perioada interbelica cel mai probabil o moara de cereale si cateva anexe.


     Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Dulceşti  a fost construita in anul 1605 de catre paharnicul Caraiman si sotia acestuia.


Biserica pastreaza pisania deasupra intrarii in pridvor si contine urmatoarele:
 "În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Treimei cele sfinte și nedespãrțite; iatã eu, robul stãpânului Hristosului meu, Io Caraiman mare paharnic și Kneaghina mea Anastasia, am zidit aceastã bisericã întru lauda Pogorârii Sfântului Duh, pe temelia cea veche aici în satul Dulcești, întru pomenirea noastrã și a copiilor noștri și a ctitorilor cei de la început. Și s-a început și s-a înãlțat în zilele dreptcredinciosului domnului nostru Io Ieremia Moghilã Voevod și Elisabeta Doamna, în anul 7113 (1605) aprilie 26. Și s-a sãvârșit la august 20 și s-a sfințit cu mâna Tot Sfântului Kir Agaton episcopul Romanului." 


Fereastra de pe partea vestica a bisericii

Intrarea in biserica
 Pridvorul bisericii. Se poate observa ca biserica detine o pictura de data recenta.

     Mormantul doamnei Elisa Sturdza (1821-1895) - fiica vornicului Doxachi Hurmuzachi si sotia logofãtului Gheorghe Sturdza. Pe piatra de mormant se regasesc urmatoarele cuvinte:
 "Aici zace în Domnul Elisa Sturdza soția logofìtului Gheorghe Sturdza, fiica Vornicului Doxaki Hurmuzaki, nãscutã la Cernauca 1821, repos. 3. Aprilie 1895. Suflet nobil, inimã românã, a lucrat cu iubitul ei soț și cu frații sei la renascerea României, insuflând în timpuri grele prin energia ei pe barbații luptãtori a națiunei. Cu inima sdrobitã au pus acìstã pìtrã ultimul frate Neculai Hurmuzaki și nepotul Eudoxiu Hurmuzaki."

 Piatra de mormânt a lui Constantin Hurmuzachi.

Piatra de mormânt a lui Alexandru Hurmuzachi.

Biserica vazuta de pe latura sud-estica.
Biserica vazuta de pe latura nordica.
Biserica vazuta de pe latura sud-estica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu