marți, 23 octombrie 2012

Biserica din Budeşti, Neamt

      Mai putin cunoscute, meleagurile Budestiului ofera si ele o mica frantura de basm istoric prin edificiul care se ridica aici: o biserica veche medievala care atesta o lunga continuitate a celor care inca mai salasluiesc pe vetrele stravechi, inconjurate de fanete seculare si livezi batrane de meri.
      Biserica a fost construita in timpul domniei lui Eustratie Dabija in anul 1664 in stil bizantin pastrand totusi stilul moldovenesc la realizarea boltilor. Ca materiale de constructie si aici s-a folosit piatra si caramida legate cu mortar de var, ca intr-un final lacasul sa capete forma de corabie.

 In curtea bisericii se mai regasesc cateva cruci de data mai recenta si multe pietre fasonate provenite de la zidul care imprejmuia candva biserica.


      Deasupra usii de la intrare se regaseste pisania care contine urmatoarele:
"Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, iată eu robul lui Dumnezeu Toma Cantacuzino vel vornic de Ţara de Jos şi cneaghina lui Ana, au făcut această sfântă biserică unde e hramul naşterii Sf. Ion, în zilele lui Istrate Dabija Voievod, în anul 7172 (1664), luna septembrie, 19 zile.

 Usa de la intrare in pridvor pastreaza vechiul chenar de piatra cu baghete incrucisate.

Ancadramentul din caramida de deasupra usii de intrare in biserica. Se poate observa si anul 1664, anul constructiei bisericii.

  Turnul clopotnita este asezat pe latura sudica a pronaosului, iar la partea superioara este decorat cu un brau de ocnite cu doua arce frante.


Latura vestica a bisericii.

Un ancadrament din caramida care tradeaza existenta unei ferestre.

 Turnul clopotnita.

 Latura nordica a bisericii. Se poate observa o fereastra incadrata in unul din contraforti. Se poate observa si contrafortul care sprijina absida altarului adaugat mult mai tarziu.

 Si aceasta biserica a suferit unele modificari de-a lungul timpului, cea mai insemnata fiind inlaturarea peretelui despartitor dintre naos si pronaos, acesta inlocuindu-se cu un arc masiv ce sprijina peretii laterali.


      De mentionat este ca reparatiile din vechime nu au schimbat prea mult forma si arhitectura bisericii, cele mai insemnate fiind adaugarea a doi contraforti pe partea altarului. Lucrari mai ample de restaurare s-au realizat intre anii 1955-1956 cand s-a restaurat exteriorul bisericii.

Candva in vechime biserica a avut si o imprejmuire realizata din piatra. Astazi se mai poate observa doar peretele de pe partea nord-vestica.

5 comentarii:

  1. O casa a domnului frumoasa si binecuvantata..

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa va bucurati de ea. Multumesc de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Budesti....un loc de o modestie si frumusete deosebite!!! Un loc binecuvantat !! Daca treci o data pe acolo te invita sa mai treci....Dumnezeu sa aiba grija de cei care au mai ramas acolo......

    RăspundețiȘtergere
  4. Monument istoric cu ferestre termopan....................

    RăspundețiȘtergere