luni, 8 octombrie 2012

Biserica Duminica Tuturor Sfintilor din Miron Costin-Neamt

      La fel ca si in Bucovina, meleagurile nemtene sunt datatoare si pastratoare a culturii vechi moldovenesti si amintim aici Tinutul Neamtului care inca mai pastreaza multe din ramasitele trecutului, trebuie sa stii doar unde sa te uiti.     Am poposit pe meleagurile satului Miron Costin cu gandul de a vizita biserica satului, o biserica foarte veche pe un asezamant cu inceputuri din epoca feudala, un sat unde se mai pot vedea inca foarte clar urmele trecutului. 
     La doi km de intrarea in sat se afla un gorgan despre care se spune ca este din timpul domniei lui Stefan cel Mare, acesta dupa o lupta cu turcii le-ar fi ingropat ramasitele pe Dealul Viei si ar fi facut movila mare peste ei. Numele anterior localitatii era de Branisteni, o localitate veche de razesi care apare intr-un hrisov al domnitorului Roman-Voda.
Biserica Duminica Tuturor Sfintilor din Miron Costin-Neamt
Anterior edificiului au mai existat si alte asezaminte, despre acestea neputandu-se spune mare lucru, actuala biserica fiind construita din piatra si caramida in anul 1520 cu hramul "Duminica Tuturor Sfinţilor”.

Vedere din partea sudica.



        Biserica mai pastreaza pisania originala care se afla in pridvorul bisericii si poarta urmatoarelel cuvinte:
   "Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu Ieremia Vistiernic a făcut această biserică în numele Duminicii Tuturor Sfinţilor, în vremea blagocestivului şi de Hristos iubitorului Domn Io Ştefan Voievod, în anul 7028 (1520), luna iunie 11 şi când ocârmuia mitropolitul Kir Teoctist."

Detaliu cornisa si acoperis.

Detaliu fereastra.

Pictura de deasupra usei de la intrarea in biserica.



       Biserica a suferit unele modificari si reparatii de-a lungul timpului, dintre cele mai importante as putea aminti aici inlaturarea contraforturilor si adaugarea pridvorului. Deasemeni a indeplinit si rolul de necropola a familiei Costin si a altor familii boieresti aici fiind inmormantat boierul Vasile Costin.

Detaliu decoratiune de pe fatada bisericii
Placa comemorativa dedicata marelui carturar Miron Costin

Pictura de deasupra ferestrei cu rol decorativ-naos.
Curtea bisericii.

Biserica cu absida altarului de forma semicirculara.
 
     Biserica a adapostit si trupul marelui carturar Miron Costin, decapitat la Roman din porunca domnitorului Constantin Cantemir, unde a rămas până în anul 1886 când osemintele au fost stramutate la Iasi. In apropierea bisericii se afla si conacul fostului mosier Capri, conac care se afla intr-o stare avansata de degradare.

Vedere din partea sudica.
Conacul mosierului Capri, vedere centrala. Se poate observa si din imagini starea foarte avansata de degradare in care se afla edificiul. Devenit candva scoala generala si fost sediu de CAP a beneficiat de aceleasi rele tratamente care se pot observa pe toate conacele din tara.

Conacul Capri. Alaturi de el se poate observa bustul marelui carturar Miron Costin.

Groganul dintre Trifesti si Miron Costin- Dealul Viei. Legenda pe care o pastreaza batranii este una frumoasa dar mai verosimila este ideea ca gorganul apartine totusi popoarelor migratoare.

2 comentarii:

  1. Fiind sange din partea locului, ma intreb cum am putea salva conacul Capri. Cum il putem cumpara?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca conacul este in proprietate privata, oricum primaria cu ceva fonduri europene poate ajuta la consolidarea lui si punerea in valoare, deci se poate initiativa sa fie.

    RăspundețiȘtergere