joi, 15 noiembrie 2012

Manastirea Hadambu, Iasi

       O toamna tarzie impacata cu caldura unei zi de vara ma surprinde pe drumul greoi si anevoios care strabate colinele Iasilor. Gandul i-mi este plecat la bucuriile care se vor infatisa in fata ochilor la Manastirea Hadambu, un edificiu de o mare valoare culturala, tipic pentru arhitectura veche moldoveneasca, astazi un loc important de pelerinaj asezat pe varful Dealului Mare in satul eponimic Schitul Hadambului din comuna Mironeasa, un loc cu totul si cu totul deosebit, cu potential de dezvoltare turistica nelimitata.

Zidul de incinta. Se poate observa turnul de colt.
  Candva ansamblul monastic fortificat era inconjurat de importante paduri seculare, astazi din ele se mai pastreaza doar o parte si vegheaza retrase pe dupa dealuri la cele petrecute aici si la cele care vor mai fi. Si privelistea toamnei alaturi de vechiul edificiu din piatra bruta netencuita este una speciala, biserica manastirii fiind si una din cele mai mici si simple pe care le-am putut vedea pana acum. 

Turnul clopotnita prin care se face intrarea in incinta manastirii
Turnul de colt si o parte din zidul de incinta.
  Din ceea ce a fost candva un schit ascuns in codrii Iasilor, boierul grec Iani Hadambu a reusit sa reconstruiasca o manastire de mici dimensiuni cu hramul Nasterea Maicii Domnului prin daruirea unei mosii de catre voievodul Gheorghe Ghica. Boierul era un apropiat de-al curtii avand si el 22 de dughene si locuri de case in Iasi si cateva case in Targul vechi de jos.

Agheasmatarul
Biserica privita de sub portalul clopotnitei.
Portalul de intrare in biserica realizat din linii drepte in stil gotic.
  Deasupra usii de la intrarea in biserica i-mi atrage privirea pisania scrisa in limba slavona cu urmatoarele cuvinte:"Cu voia Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a înnoit și făcut această biserică dumnealui Iani Hadâmbul, în Codrii Iașilor, la Dealul Mare, unde este hramul Nașterii Precistei și Născătoarei de Dumnezeu, în zilele lui Io Ghiorghe Ghica Voievod, în anul 7168 (1659), septembrie 8".
Pisania daltuita in piatra cu litere slavone.
Una dintre ferestrele bisericii realizata in stil gotic.
 Biserica este inconjurata de un zid gros din piatra de cariera cu trei colturi intarite cu turnulete rotunde, iar intrarea in incinta se realizeaza prin poarta principala a turnului clopotnita. Pe la ferestre se mai pot observa cateva ancadramente cu chenare realizate in stil gotic.

Una dintre ferestrele bisericii realizata in stil gotic.
 
In vechime fostul schit a fost jefuit de doua ori, o data in anul 1661, iar alta data in anul 1671. Mult mai tarziu complexul ramane in parasire peste 70 de ani, perioada in care biserica capata forma de ruina. Abia in anul 1937 manastirea este reinfiintata, dar pentru scurt timp deoarece in anul 1959 este desfiintata. Astazi biserica este reconsolidata si beneficiaza de un acoperis nou in stil moldovenesc, o noua catapeteasma si un nou baldachin pentru icoana maicii Domnului facatoare de minuni pictata de catre pictorul romascan Octavian Zmau.

Ocnite si acoperisul bisericii realizat in stil moldovenesc
Ocnite realizate la partea superioara a bisericii.
Ocnite realizate la partea superioara a bisericii.


Agheasmatarul si o parte a zidului de incinta. Pe zid se pot observa si numeroasele metereze realizate in vechime cu rol defensiv.
Turnul de colt vazut din incinta manastirii. Candva cu rol defensiv, astazi adaposteste una dintre icoanele vechi.
Biserica privita din partea vestica. Se pot observa contrafortii inalti pana aproape de limita superioara a bisericii realizati in doua trepte.
Biserica noua.
Ansamblul manastiresc vechi privit din curtea ansamblului monastic nou.


Un comentariu: