luni, 21 octombrie 2013

Biserica din Valeni, Neamt


  O biserica veche pe o vatra straveche, asa s-ar putea caracteriza ansamblul monastic, unul din cele mai vechi edificii ale zonei construit in anul 1519 de catre postelnicul Cozma Sarpe. Biserica este una clasica sub forma de nava cu ziduri masive din piatra, o constructie simpla fara turle si contraforti, dar care pastreaza la interior sistemul de boltire in stil moldovenesc.



Din pacate nu am reusit sa surprind si pisania originala care se gaseste deasupra intrarii, totusi redau aici continutul acesteia:
Cu voia lui Dumnezeu, eu robul lui Dumnezeu Cozma Şarpe postelnic a zidit acest hram la curtea din Scheia, întru numele Sfinţilor celor 40 de Mucenici din Sevastia, pe vremea binecredinciosului Domn Io Ştefan Voievod şi s-a început a zidi la 7027 (1519) luna lui martie 30 şi s-a săvârşit în acelaşi an, luna iunie 22.

.
            Turnul clopotnita.


Pisania de pe tunul clopotnita. 
Se poate citi pe ea urmatoarele:" In zilile altetei sale regale Carol I Domnul Romaniei ales de natiunesau fondat aceasta clopotnita si zidul imprejur de catre EcaterinaStarcea Valeanca proprietara mosiei Valeni, Scheia si Moreni , districtul Romanul plasa Moldova comuna Valeni, sotia cavaleriului Ioan de Stracea fiica marelui caminari Gavrileni si a sotiei sale Soliana nascuta Bontas incepanduse zidirea in anul 1878 si sau savarzit in 1879 in eterna sa memorie si a neamului seu amin".

 Biserica cu hramul Sfintii 40 de mucenici din Sevastia este inconjurata de un zid de caramida si are o clopotnita masiva construita intre anii 1878-1879 de catre Ecaterina Valeanca.


 Vatra satului Valeni este atestata documentar printr-un act de schimb dintre postelnicul Cozma Sarpe și Iirsa din Tucep, datat la 14 aprilie 1506, act in care satul poarta numele Schiai și se spune că asezarea este de pe vremea: "bunului domn Alexandru", ceea ce duce atestarea satului la inceputul secolului al XV-lea.

 Turnul clopotnita vazut din partea estica.

 De forma patrulatera zidul de incinta are o inaltime si grosime considerabila avand la partea superioara o protectie realiazata din zidarie. Deasemeni la coturile imprejmuirii este construit cate un mic turn decorat cu forme simple drepte.

Biserica vazuta din apropierea parcului dendrologic.

 Imprejurimile satului Valeni- se poate vedea in dreapta o bucata din intinsele paduri din apropierea raului Moldova.

Arborele platan din parcul dendrologic. Parcul contine numeroase specii exotice precum si 2 arbori de tisa.

Arborele tisa.

Arborele ginko biloba

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu