luni, 14 octombrie 2013

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi


     Despre acest edificiu s-a scris mult, e si normal fiind unul din edificiile emblematice ale Iasului. Multi ani biserica devenita astazi manastire a stat in umbra din cauza procedurilor de restaurare. Astazi ea arata poate mai bine ca multe din cele mai importante edificii medievale ale Europei si vreau sa impart cu dvs bucuria revederii acestui edificiu care a ajuns cu greu cei drept la adevarata sa valoare. Pozele nu mint :) asa ca va invit sa le vedeti, sa le studiati si sa apreciati vechea arhitectura moldoveneasca imbinata cu goticul transilvan, fel de fel de modele orientale, colonete similare bisericilor rusesti si numeroase motive geometrice intalnite in spatiul balcanic.


Biserica este ctitorita de catre domnitorul Vasile Lupu si sotia sa Tudosca si inchinata celor 20 de manastiri de la Muntele Athos. Caracterul principal al bisericii a fost cel de necropola domneasca ea adapostind astazi mormintele domnitorului Dimitrie Cantemir, domnitorului Vasile Lupu si a familiei acestuia si mai tarziu in biserica au fost aduse si ramasitele domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Curtea de Arges.

 Putem spune cu sinceritate " O opera unica!" , domnitorul a folosit la constructia bisericii cei mai buni meseriasi ai vremii si cele mai bune materiale. Deasemeni la interior el a folosit la discretie marmura si multe din odoarele bisericesti au fost din cele mai valoroase.

 Datotita numeroaselor sale donatii catre muntele Athos ( se stie ca la un moment, domnitorul a platit din banii lui toata datoria manastirilor, desi era una enorma) si a bunelor relatii cu parohia de la Constantinopol, in semn de mare recunostinta pentru actele lui generoase, domnitorul primeste racla cu sfintele moaste ale Sf. Parascheva pe care le depune in biserica, ulterior in anul 1887 acestea sunt mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se gasesc si astazi. Moastele Sf.Cuvioase Parascheva au creat in epoca moderna cea mai mare sarbatoare religioasa a Iasului si a Moldovei.

 Pe fata sudica a bisericii deasupra intrarii principale in pridvor se afla pisania originala gravata in piatra cu inscriptia "Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Suh, iata eu, robul stapanului Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si inchinator al Treimei, Io, Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei, si cu Doamna noastra Tudosca si cu daruitii de Dumnezeu copii Ioan Voievod si Maria si Rucsandra, am zididt aceasta sfanta ruga in numele Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Si s-a sfintit cu mana Arhiepiscopului Varlaam la 7147, mai 6....".

 Pe ferestrele din partea nordica a bisericii, pe la colturi, se mai pot observa inca urme de aurire, biserica fiind aurita imediat dupa terminarea constructiei, din pacate turcii au dat foc edificiului si au strans tot aurul ce s-a scurs de pe ea.

 Cunoscuta si sub numele de Biserica Trisfetitelor, edificiul a avut o importanta deosebita in epoca medievala aici desfasurandu-se sinodul care a adoptat celebra Marturisire de credinta ortodoxa a mitropolitului Petru Movila, iar in anul 1645 tot aici a fost uns patriarhul Ierusalimului. 

In aceasta imagine se poate observa superbul brau care inconjoara biserica suprapus peste ornamentatia din marmura neagra care si aceasta la randul ei are un frumos decor sculptat.
  



 Absida altarului sustinuta de contraforti.



 Ferestre realizate in stil gotic cu deosebita maiestrie. In timp la acestea s-a adaugat si o frumoasa ornamentatie realizata la interior din banda de plumb in stilul vechilor vitralii.

 Fereastra cu ancadramente realizate in stil gotic.




 Motive orientale realizate la partea inferioara si superioara a edificiului. Deasemeni pe cele doua turle ale bisericii se continua decoratiunile din piatra sculptata.




 Detalii ale sculpturilor din piatra realizate imediat deasupra fundatiei bisericii. Acestea sunt foarte numeroase la numar si nu se repeta.





 Portalul de intrare in pridvor de pe partea nordica. Usa de la intrare este realizata din lemn de stejar sculptat cu diferite motive geometrice.

 In fata bisericii a existat candva un turn numit "Turnul portii" unde a fost montat primul ceas orologiu de folosinta publica din Moldova in anul 1654. Din pacate in timpul restaurarii din anul 1882 acesta a fost demontat si transportat in Franta unde a si ramas.


 Superbe ancadramente realizate in stiluri orientale care vin sa inlocuiasca vechile randuri de ocnite celebre in arhitectura moldoveneasca.


Clopotul cel mare al bisericii Sf Nicolae Domnesc.




 Din curtea manastirii. Vechi pietre de mormant multe dintre ele deterioare si fel de fel de bucati din vechile ancadramente ale bisericii ramase din timpul restaurarilor.

 Alaturi de biserica se afla si o cladire muzeu, fosta manastire, una din cele mai vechi constructii din Iasi, edificiu unde s-a infiintat prima tiparnita si apoi s-a scris prima carte de invatatura bisericeasa "Cazania" de catre mitropolitul Varlaam. Tot aici acesta a reusit sa intemeieze cea mai inalta scoala dupa modelul Academiei duhovnicesti de la Kiev.

 Noua pisanie a vechii manastiri unde este mentionata prima tiparnita si Cazania lui Varlaam.

 Pisania vechii cladiri a manastirii se pastreaza in stare farte buna, dar daca va mai sta mult timp depozitata in conditii improprii nu va mai ramane nimic din ea.

 Clopotele din bronz din curtea actualei manastiri sunt depuse pe un soclu din beton pentru a putea fi admirate de vizitatori si pelerini. Printre ele se afla si clopotul ce mare si cel mic de la biserica Sfantul Nicolae Domnesc, astazi refacuta din temelii.



In urma lucrarilor de restaurare realizate intre anii 1882-1890 de catre aitectutul Andre Lecomte du Nouy se distruge pictura interioara orginala, aceasta fiind inlocuita cu o noua pictura mai moderna.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu