luni, 3 august 2015

Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din Vaslui

 Cel mai important monument din judetul Vaslui este biserica Domneasca. Biserica a fost construita de Stefan cel Mare in anul 1490, dar din pacate monumentul a fost avariat complet si reconstruit din temelii in anul 1820 pe cheltuiala Mariei Cantacuzino, sotia marelui logofat Costache Ghica.

 Biserica si turnul clopotnita. Alaturi de ansamblu a functionat si curtea domneasca, edificiu care este reconstruit astazi.

 Si aceasta biserica respecta stilul clasic moldovenesc, cu exceptia ca la reconstructia din anul 1820 nu s-a mai adaugat turnul de deasupra naosului. Vechiul edificiu a fost construit din piatra bruta si era pictata la interior si exterior, edificiul reconstruit este din piatra de talie si caramida, ca liant folosindu-se mortarul din var alb.


 In anul 1650 arhideaconul Paul de Alep aflat in trecere prin Vaslui mentiona:  “Jur împrejurul bisericii sunt bolți și arcuri pictate și icoane ale tuturor sfinților. La ușa de la intrare, pe peretele inferior e pictată scena Judecății din Urmă, în aur și azur. După ele sunt picturi în alt gen: acestea sunt figuri de turci acoperiți pe cap, cu turbane și cealamale albe, cu caftane lungi și verzi, târându-se spre iad, cu mânicile lor largi și lungi, cu învelitoarele lor de lână galbenă.”.



 Portalul de intrare in biserica realizat in stil gotic.

 Vechea pisanie a bisericii pierduta si regasita in anul 1882 are urmatorul text tradus din slavona:Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voevod, a zidit acest hram cu numele Tăierii cinstitului cap al sfântului și slăvitului prooroc, înainte mergător și botezător Ioan. S-a început în anul 6998 luna aprilie 27 și s-a săvârșit în același an, septembrie 20".


 Biserica a mai fost reparata intre anii 1889-1890 si pictata in fresca in anul 1894 de catre George Ioanid. Alte lucrari de restaurare s-au realizat intre anii 1914 si 1928 scotandu-se in evidenta caramizile, discurile si butonii cu smalt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu