duminică, 26 iulie 2015

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Volovat     Zona Bucovinei inca ascunde multe dintre cele mai importante monumente pe care le-au dat vechii domnitori si boieri. In cazul de fata biserica este una domneasca ctitorita de Stefan cel Mare spre sfarsitul vietii intre anii 1500-1502. Monumentul este situat in satul Volovat, la o distanta de cativa km de muncipiul Radauti.


     Biserica a fost construita in locul bisericii de lemn, biserica care a fost mutata la Putna si despre care se spune ca este ctitoria primului voievod al Moldovei si anume Dragos Voda. Noua biserica este construita din piatra si respecta stilul consacrat al epocii Stefaniene.


     Pe exterior biserica este sustinuta de mari contraforturi realizati in stil gotic, cate trei pe de o parte si alta a naosului si pronaosului, iar absida altarului este sustinuta de doi contraforti de dimensiuni mai mici.


Deasupra portalului realizat in stil gotic se afla fixata in zid pisania ce contune urmatoarele cuvinte: "Binecinstitorul și de Hristos iubitorul, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn (gospodar) al Țării Moldovenești, fiul lui Bogdan Voievod, cu Doamna sa Maria, fiica lui Radu Voievod și cu preaiubitul lor fiu Bogdan Voievod, au zidit casa (hramul) aceasta întru numele înălțării cinstitei și de viață dătătoare cruci; și s-a început în anul 7008 (=1500) și s-a sfârșit în anul 7010 (=1502), iar al domniei sale anul patruzeci și șaselea curgător, luna septembrie 14".


   
     Absida altarului. 
La partea superioara se observa cele doua randuri de acnite, devenite clasice pentru aceste biserici.Biserica nu este pictata la interior si exterior, totusi in timpul unor lucrari de restaurare sau descoperit fragmente de pictura murala.

Biserica si turnul clopotnita realizat din lemn.

Desi prin arhitectura si vechimea sa biserica este putin vizitata, drept dovada, cand am ajuns la biserica nu a fost nimeni prin apropiere care sa-mi deschida usa sa pot vedea si interiorul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu