luni, 27 iulie 2015

Manastirea Voronet

 Manastirea Voronet este situata pe valea Voronetului la cativa km de Gura Humorului si detine una din cele mai importante biserici ctitorite de Stefan cel Mare, un edificiu reprezentativ pentru stilul moldovenesc, cu hramul Sfantul Gheorghe.

 Constructia a fost realizata intr-un timp record pentru acele vremuri, trei luni si trei saptamani si se prezinta in forma originala cu exceptia pridvorului inchis, care este adaugat de catre mitropolitul Grigorie Rosca.

 Manastirea devine un important centru de credinta o data cu venirea la manastire a sihastrului Daniil, imprimand un inalt nivel monahal care s-a pastrat pana in ziua de astazi.

 Devenind un centru atat de important, domnitorul face numeroase donatii care se pastreaza pana in prezent cum ar fi Tetraevanghelul din 1940, vesminte, odoare bisericesti dar si mosii.

 Pictura de la interiorul bisericii este realizata in anul 1496 din timpul domniei lui Stefan cel Mare.

 Doi contraforti mari sprijina edificul pe colturile pridvorului. Ei sunt incadrati in zidarie dand unicitate peretelui astfel format, perete ce a fost bogat decorat cu fresce.

 Pictura exterioara dateaza din timpul domniei lui Petru Rares fiind considerata cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti. 

 Frescele se disting prin coloritul lor viu predominand verdele si albastrul, tot realizat la un inalt nivel artistic.

 Maestrii frescelor au avut o imagine foarte bogata si au introdus in scene elemente folclorice de exemplu arhangheli care sufla in buciume.

 Judecata de apoi.




  Judecata de apoi.


 Judecata de apoi cu raul de foc unde pacatosii sunt chinuiti.

 Scena principala unde apare Dumnezeul Tatal.

 Partea nordica a edificiului grav afectata de intemperii.



 Fereastra realizata in stil gotic.




 Casa taraneasca veche situata in imediata vecinatate a Manastirii.

 Zidul de incinta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu