miercuri, 1 iulie 2015

Conacul si biserica din Solești


Conacul  si biserica din Solesti


 Conacul din Solești este un conac în ruine care se află în satul Solesti din judetul  Vaslui și care a fost construit de către familia Rosetti-Solescu în secolul al XIX-lea.



   Prima atestare a satului Solești are loc într-un uric al lui Stefan cel Mare din 10 martie 1502, în care se menționează că localitatea a fost întemeiată de stolnicul Toma Solescul, mort în Batalia de la Vaslui din anul 1475. Prin acel document vechi se întărește stolnicului Toader Toc satul Solești pe Vaslui, primit de la Marenca, fiica lui Mihul Epure, nepotul lui Toma Solescul, în schimbul satului Folești de pe Crasna. 
   Moșia a fost fărâmițată în secolul al XVI-lea, prin împărțire între urmași, vânzări și danii, părți din moșie fiind cumpărate sau primite prin donații de mari boieri, constituindu-se în proprietate boierească. Pe la jumătatea secolului al XVII-lea, o parte din moșie a ajuns să fie stăpânită de familia Racoviță Cehan, mai precis de logofătul Nicolae Racoviță Cehan și de paharnicul Ioan, fiul său.

 Conacul Rosetti-Solescu a fost construit la începutul secolului al XIX-lea (în jurul anului 1827   de către postelnicul Iordache Rosetti, descendent din marea familie boierească Ruset (Roset), de origine domnească, ramura Solescu.

În acest conac, a locuit familia postelnicului Iordache Rosetti cu soția sa, Ecaterina (Catinca), și cu cei cinci copii (3 băieți – Constantin, Theodor și Dumitru; și 2 fete – Elena și Zoe). Conacul a fost atacat în 1834 de o trupă răzleață a armatei rusești, care se retrăgea prin Moldova, fiind salvat de la jaf și distrugere de trupele trimise de vătaful de Vaslui.  Aici a avut loc la data de 30 aprilie/12 mai 1844 cununia religioasă a Elenei Rosetti cu Alexandru Ioan Cuza pe atunci președinte al Judecătoriei Covurlui. 




sursa: Wikipedia.

Biserica conacului din Soleşti


Biserica conacului din Soleşti

2 comentarii:

  1. In prezent acest monument istoric se afla in stare de ruinare avansata. Doar mormintele din curtea bisericii au fost renovate, pe cheltuiala unui particular, care nu si-a putut permite mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. E distrus tot...si nimanui nu ii mai pasa....asa arata in vremea lui
    https://www.facebook.com/TeSalutVasluiPage/photos/a.1140005502679044/1140005506012377/?type=3

    RăspundețiȘtergere