joi, 13 august 2015

Biserica de lemn din Lipovat

Biserica de lemn din Lipovat este una dintre cele mai vechi biserici ale judetului Vaslui. Este construita in cimitirul de la marginea satului, in imediata apropiere a padurii, oferind vizitatorului o panorama clasica acestor meleaguri pline de coline. Biserica este ctitorita de catre domnitorul Vasile Lupu in timp ce era vornic pe la 1626, pe un asezamant stravechi unde a existat o biserica ctitorita de Stefan cel Mare.

Biserica are planul sub forma triconica cu abside cu trei laturi si este asezata pe fundatie din piatra. In anul 1717 biserica este refacuta de catre calugari.

Stalpi si arcade din lemn de pe fatada bisericii.Braie sculptate in lemn ce acopera cea mai mare parte a fatadei bisericii.

Catapeteasca este realizata in stil bizantinpictura fiind tempera pe lemn si este din sec. XVII-XVIII.

Motivul soarelui este sculptat aici de o parte si alta in pridvor pe portalul de intrare din naos. Motivul ne arata si felul cum este imbinata arta populara culta cu cea traditionala.

Absida altarului sub forma pentagonala.

Una dintre fatade si absida laterala cu trei laturi.


Intrarea in pridvorul construit din cununi orizotale de barne.


Biserica se afla intr-o stare accentuata de degradare, din cauza liderilor locali,  necesitand interventii de restaurare si consolidare de urgenta!

                                                                       Colinele Tutovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu