sâmbătă, 5 decembrie 2015

Biserica de lemn din Zlodica si vechiul pod

 
     O frumusete de biserica pastrata peste secole la poalele dealului Catalina, nu departe de Cotnari, in cimitirul vechi al satului. Este construita pe fundatie de piatra adusa din vecinatate, care astazi este tencuita, iar talpa si zidurile sunt din barne de stejar captusite cu scanduri vopsite in culoare caramizie.

Una dintre ferestrele bisericii frumos decorate cu sculpturi de franghii rasucite si rozete. La una dintre ferestre nu se mai observa decoratiile din cauza captuselii cu scanduri.

Biserica poarta Hramul Sfintilor Mihail si Gavril si este atestata in anul 1617. In documentul de atestate reiese ca ctitorul bisericii ar fi Enache Batranul.

In anul 1758, camarasul Stefan Boise, doneaza biserica cu toate acareturile Epitropiei Sf Spiridon din Iasi, pentru a lui pomenire, iar de renovarile ulterioare s-au ocupat enoriasii.

Din interiorul bisericii, se pot observa icoanele si o parte din peretele din barne care desparte naosul de pronaos la fel de frumos decorat. In timpul celui de-al II lea Razboi Mondial, soldatii rusi au tras cu gloante in icoanele din biserica, lasand urme care se mai pot vedea si astazi.


Biserica are planul dreptunghiular cu altarul poligonal. Pe latura sudica se afla turnul clopotnita care este lipit de biserica, cu rol de pridvor.


In imediata vecinatate a bisericii, in centru satului se mai pastreaza un pod vechi din piatra, datat din sec. al XV lea, care este construit pe vechiul drum ce lega Cotnariul de Harlau.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu