Aflata in apropierea Iasului, in comuna Barnova, Manastirea face parte din categoria marilor ctitorii. Constructia a inceput in anul 1626 de catre domnitorul Miron Barnovchi, care din pacate este mazilit la marea Poarta si constructia ramane neterminata. De finalizarea constructiei se ocupa in continuare domnitorul Eustratie Dabija impreuna cu sotia lui Dafina care inzestreaza Manastirea si cu odoare de pret.
In anul 1678, doamna Dafina Dabija daruieste mai multe sate manastirii in semn de respect ca aici este inmormantat sotul ei. In anul 1728, domnitorul Grigore al II lea Ghica se retrage aici impreuna cu toata curtea sa, pentru a se feri din calea epidemiei de friguri. Cu aceasta ocazie, domnitorul reface cladirile din incinta care erau grav degradate, toate pe cheltuiala sa.
Turnul clopotnita cu rol de intrare in ansamblul manastiresc.
Contraforti masivi care sprijina zidurile bisericii.
Biserica a fost construita din blocuri masive de calcare sarmatice aduse din actuala Rezervatie Repedea. Piatra este destul de sfaramicioasa, ceea ce a ajutat la acentuarea degradarii zidariei, in unele locuri fiind necesare interventii de urgenta.
Este prima biserica din Moldova la care s-a construit turnul clopotnita deasupra pridvorului, turla in sine reprezinta un element de fortificatie avand o tainita in care se ascundeau odoarele bisericesti, iar la urmatorul nivel camera este prevazuta cu metereze.
Turnul clopotnita.
Un frumos brau in torsada, iar deasupra doua randuri de ocnite.
Din arhitectura bisericii s-au inspirat si mesterii care au construit Manastirea Dragomirna.
Ferestrele realizate in stil gotic.
Contrafort de pe partea degradata a bisericii.
Piatra de mormant a domnitorului Eustratie Dabija si a fiicei sale Maria.
Ruinele Palatului domnesc.
Ruinele Palatului domnesc.
Ruinele Palatului domnesc.
Unul din beciurile palatului domnesc, astazi in degradare accentuata si pericol de prabusire.
Iesirea pe latura nordica a manastirii.
Zidurile de incinta imprejmuiesc toata manastirea pe o inaltime de 5 metri si o grosime de 1.3 metri. La fel ca la constructia bisericii s-au folosit calcare sarmatice foarte sfaramicioase din imediata vecinatate a Rezervatiei Repedea. Fiind o constructie fortificata, zidurile sunt prevazute cu metereze si cu un drum de straja realizat din lemn .
Zidurile de incinta sprijinite de contraforti.
Chilii.
In momentul de fata biserica se afla intr-o stare de degradare accentuata, fapt datorat neglijentei si nepriceperii celor ce administreaza monumentul. Pe toti peretii se pot vedea fisuri, crapaturi sau lipsuri din zidaria originala, semn ca nimeni nu se ocupa de acest monument. Deasemeni in curtea manastirii este un haos total, materiale de constructii aruncate peste tot locul, fel de fel de mizerii, hartii, peturi, betoane turnate cu neglijenta si in locuri nepotrivite, fapt intalnit si la Manastirea Teodoreni din Suceava. Lipsa celor adecvate si nepricerea pot duce la degradarea accentuata a monumentului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu