luni, 14 decembrie 2015

Manastirea Hlincea

     Manastirea Hlincea se afla situata in satul Hlincea in imediata apropiere a Iasului, la poalele dealului Cetatuia. Vechea biserica detine o fresca de o valoare extraordinara, destul de bine pastrata, in ciuda evenimentelor care s-au desfasurat aici si a altor factori care aproape ca au ruinat biserica. Astazi ea se prezinta ca un ansamblu monastic complet restaurat si locuit de o obste de calugari.

     Manastirea este ctitorita de catre Domnita Maria, fiica lui Petru Schiopul si este inchinata Manastirii Donisiu de la muntele Athos in anul 1574, lucru ce atesta si anul fializarii constructiilor.
La inceputul sec. al XVII-lea biserica a fost parasita de catre calugarii greci, ocazie cu care a inceput sa se ruineze, iar de prima restaurare se ocupa chiar domnita Maria, care a revenit in Moldova in timpul domniei varului sau Radu Mihnea.

     In timpul domniei lui Vasile Lupu, au loc ample lucrari de restaurare si extindere a manastirii. Turla care se vede a fost inaltata in acea perioada si este pozitionata deasupra naosului, s-au mai construit chilii, o trapeza, pivnita si zidul de incinta .

Portalul de intrare inn biserica.

     Pisania este din jurul anului 1660 si este pictata pe peretele vestic al pronaosului ce contine urmatoarele: „S'a ridicat din temeliile pământului dumnezeescul și preacinstitul acesta templu al sfântului și slăvitului mare martir Georgie purtătoriul de biruință, prin ajutorul bănesc și cheltuiala prea evseviosului și prea strălucitului domnitor Domnul Ion Vasilie Voevod. Apoi s'a zugrăvit de prea evseviosul și prea strălucitul fiul seu Domnul Ion Ștefan Voevod, Domnitor a toată Moldovlahia, pentru mântuirea sufletelor lor și purulelnica pomenire a părinților lor. Archipăstorind Prea sfințitul Mitropolit al Moldovalachiei Savva și egumenind prea cuviosul Domn Dositheiu. În anul dela crearea lumei 7169, iar dela iconomia întrupărei 1660, indicționul 13, luna Noemvrie 20.”

Din interiorul bisericii. Intrarea din pronaos spre naos se face printr-o despartitura prin trei arcade sprijinite pe doua coloane.

Fresca reprezentand sfinti. Pictura este realizata intre anii 1659-1661 in timpul domniei lui Stefanita Lupu, de catre pictorul Ioan Matei si este de o deosebita baloare istorica si artistica.

Fresca reprezentand sfintii Mercurie, Nichita, Gheorghe, Dimitrie si Teodor.


     Cupola naosului. Imediat pe arcada din partea stnga se poate observa fresca cu motive populare originale, in car epredomina culorile verde pal si rosu brun.

         Tabloul votiv se afla pe peretele sudic al naosului si ii reprezinta pe noii ctitori ai bisericii, Vasile Lupu tinand un pergament si biserica in mana, Stefanita Lupu si Doamna Ecaterina, toti imbracati in costume de ceremonie.


Pietre de mormant vechi din curtea Manastirii.

Pietre de mormant vechi din curtea Manastirii.


Biserica este construita in plann triconic, cu turla pe naos, iar peretii sunt sustinuti de patru contraforturi in trepte. Zidurile sunt construite din piatra si au 1 m in grosime.



Zidul de incinta.  In timpul razboaielor turcesti dintre anii 1787-1792 si 1806-1812, manastirea a fost transformata in spital, iar in timpul holerei celei marii din anul 1848 in jurul manastirii au fost inmormantati mortii de holera din Iasi.




Un comentariu:

  1. Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
    Ea este competentă în următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * vrăji de bani
    * vrăji de frumusețe
    * Vrăji de noroc
    * Vrăji de atracție sexuală
    * Vrăji de vindecare a SIDA
    * Vrăji de loterie
    * Blestemele elimină imediat vrăjile
    * Vrăji de protecție
    * Vrăji de loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    RăspundețiȘtergere