vineri, 15 aprilie 2011

Muzeul de Istorie din Roman

      Muzeul de Istorie din Roman este situat pe str. Cuza-Voda nr.16 in cladirea cunoscuta sub numele de Palatului Negruzzi. Muzeul a luat fiinta la 1 septembrie 1957, prin numirea domnului Vasile Ursachi ca director al acestei institutii.
     Initial muzeul nu avea patrimoniu, dar acesta a fost adunat prin sarguinta directorului si prin sapaturile sistematice realizate in judetul Neamt si in vecinatatea acestuia. Expozitia este compusa din piese ce apartin tuturor epocilor istorice, incepand cu descoperiri din epoca paleolitica de pe cuprinsul comunei Valea Ursului si a comunei Costisa si incheind cu epoca moderna reprezentata de antichitati donate sau achizitionate de catre muzeu.


Strecuratoare bastarnica descoperita la Rosiori
      O parte insemnata a patrimoniului muzeistic provine din sapaturile sistematice realizate pe o perioada mai mare de 20 de ani in cetatea dacica de la Brad din judetul Bacau. Despre asezarea de la Brad putem mentiona aci ca este cea mai intens cercetata cetate dacica de pe integ teritoriul Romaniei, tot aici descoperindu-se si celebrul tezaur din epoca neolitica care contine prima descoperire de obiecte din aur de pe teritoriul tarii, a se vedea si Muzeul de arta eneolitica Cucuteni.

Vase borcan cu brauri, cutite din fier, greutati de la razboiul de tesut, greutati de cantari seceri din fier si de os, toate sunt descoperite la Brad
Unelte mestesugaresti, cesti dacice si fusaiole, descoperite la Brad
Reconstituirea unui scut dacic dupa fragmente de bronz descoperite la Brad
   Alte obiecte provin din necropolele dacilor liberi de la Valeni, asezarea pluristratificata de la Sabaoani, Cetatea Noua a Romanului, numeroasele situri neolitice de pe teritoriul judetului, tezaure monetare medievale si romane descoperite pe teritoriul orasului Roman, Felesti, Traian, Sabaoani, Brad, etc. cat si din numeroase donatii. Un muzeu la fel de bine reprezentat este si Muzeul de Istorie Iulian Antonescu din Bacau.

.
Obiecte ceramice si podoabe descoperite la Brad
Ceramica, unelte din piatra os si fier, obiecte de podoaba, toate descoperite la Brad
Cercei, necropola de la Valeni
Fibule dacice, necropola de la Valeni
Obiecte de podoaba descoperite la Brad: pandativ disc bronz, aplica-varf de sageata, veriga, inel argint, pandativ animal, cutitas toaleta, inele, fragmente bronz, veriga, tuburi, aplica perforata
      Cladirea muzeului este declarata monument de arhitectura baroca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea care a fost pus in valoare prin ornamentatia plafonului, realizata de Ludwig Branner in anul 1884.


Detalii ale plafonului

Un comentariu:

  1. Ma voi duce sa-l vizitez. Nici nu stiam ca mai avem asa ceva in orasul nostru Roman.

    RăspundețiȘtergere