duminică, 15 mai 2011

Biserica Invierea Domnului din Suceava

    Biserica Învierea Domnului din Suceava, se afla situată pe Str. Ana Ipătescu nr.14, cunoscuta si sub numele de Biserica Elena Doamna. Biserica a fost construita în anul 1551 fiind ctitorită de către Doamna Elena Rareş, soţia voievodului Petru Rareş. Anterior edificiului au existat doua biserici cu soclul realizat din piatră de carieră, legată cu un mortar friabil, elevaţia fiind construita din lemn.
     Dupa distrugerea acestor doua biserici in timpul unui incendiu s-a construit o biserică din piatră de formă dreptunghiulara. Un aspect interesant este clopotnita de tip zvonita formată dintr-un perete din patru stâlpi de zid între care regasim trei clopote mici.
    Deasupra uşii de la intrare regasim pisania bisericii care a fost scrisa în limba slavonă si contine urmatoarele: Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, acest lăcaş sfânt închinat Învierii Domnului a fost început şi terminat de Elena, Doamna lui Petru Voievod, fiica lui Ioan Despot Ţar, pentru mântuirea sufletului Domnului ei Petru Voievod şi pentru sine, în anul 7059 (=1551) luna ianuarie, 15 zile.

Pisania bisericii
Ocnite pictate cu chipuri de sfinti 

Clopotnita de tip zvonita

Fereastra dubla cu arcada
Vitraliu
   
     Intrarea în biserică se face printr-o uşă încadrată într-un chenar de factură gotică.
     Biserica pastreaza planul iniţial si este construita din piatră brută, cioplită la soclu, colţuri şi contraforturi, la picioarele arcadelor, la firide si ocnite  s-a folosit si caramida.

Vedere din interiorul bisericii

Tablou votiv reprezentand pe Doamna Elena Rares cu copii
     Ca multe alte biserici din acele vremuri si aceasta a fost înzestrată cu numeroase odoare, dintre care se mai pastreaza doar o Evanghelie în limba slavonă tipărită la Lvov în anul 1644, actualmente aceasta se pastreaza la Biserica Sf. Dumitru din Suceava.

Pictura murala din interiorul bisericii reprezentand pe Sfintii Imparati Constantin si Elena

Pictura murala din interiorul bisericii

Pictura murala din interiorul bisericii

Pictura murala din interiorul bisericii
     Din istoricul bisericii putem mentiona ca aceasta a fost cedata în 1780 de către împăratul Iosif al II-lea comunităţii romano-catolice din Suceava, iar in anul 1936 aceasta revine credincioşilor ortodocşi. Lucrari de restaurare şi conservare se realizeaza intre anii 1982-1989 si au avut ca scop readucerea bisericii la forma iniţială.

Pictura murala din interiorul bisericii

Pictura murala din interiorul bisericii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu