luni, 2 aprilie 2012

Bisericile Sucevei in prima zi de primavara

Biserica Sfantul Simeon Suceava
    In prima zi de primavara am reusit sa fac un tur foto al bisericilor medievale din Suceava. Pozele sunt asa cum le vedeti, fara Photoshop sau alte prelucrari de care beneficiaza pozele din celelalte articole :). Vi le prezint asa cum arata ele in prima zi de primavara. Pe alocuri mai era ceva zapada, dar usor usor s-a topit, dezvaluind frumusetea si unicitatea monumentelor. Aici la Biserica Sfantul Simeon curtea interioara este plina de ceramica medievala, semn al existentei unei locuiri indelungate. Din pacate monumentul inca nu beneficiaza de atentia cuvenita, in fata bisericii aflandu-se pubelele cu gunoaie, rusinos.


Biserica Sfantul Simeon Suceava
Biserica Sfanta Cruce
Biserica Sfanta Cruce
Biserica Sfanta Cruce exista ca sa ateste trecutul comunitatii armenesti din Suceava. Si aici prin fata monumentului trec nenumaratele fibre optice, de nici in photoshop nu le mai poti scoate.

Biserica Sfantul Nicolae
La Biserica Sfantul Neculae am reusit in sfarsit sa vad cele doua pietre de mormant care sunt incastrate in zidul lumanararului.

Biserica Sfantul Nicolae
Casa veche din Suceava
Manastirea Zamca
  Manastirea Zamca pare singura si pustie la acest inceput de anotimp. Desi turistii nu se inghesuie sa vina aici, am gasit totusi poarta putin intredeschisa si m-am furisat in incinta manastirii unde am mai facut cateva poze.
 Pietrele tombale care erau stranse intr-o movila mare sunt din pacate tot acolo si asteapta si ele primele raze de soare.

Manastirea Zamca
Manastirea Zamca
Aici la Zamca se afla si unul din cele mai frumoase turnuri clopotnita pe care le-am putut vizita

Biserica Sfantul Dumitru
 La Biserica Sfantul Dumitru, o data cu topirea zapezii au rasarit si ruinele fostei biserici pe care data trecuta nu am reusit sa le observ din cauza nestiintei ca ele existau. Monumentul a beneficiat si de restaurare, in pronaos se poate vedea pictura originala, iar in naos se pot observa sase morminte.

Biserica Sfantul Dumitru
Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul

 Aceeasi bisericuta mica si cocheta, nu degeaba mai este cunoascuta si ca Biserica Coconilor. Aici am zabovit mai mult incurajat si de atmosfera calda de primavara.

Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
Biserica Mirauti
  In sfarsit si monumentul meu preferat care imi inspira incredere. Desi este refacuta in proportie mai mare de 50%, biserica pastreaza un aer suprem fiind si printre cele mai vechi edificii ale Moldovei. Aici s-au descoperit numeroase morminte printre care unul domnesc, inca nu se cunoaste cu exactitate posesorul.

Biserica Mirauti
Biserica Mirauti
Biserica Invierea Domnului
   Si la aceasta biserica aceeasi problema cu fibra optica. Desi monumentul este unul dintre cele mai reprezentative din oras, inca nu beneficiaza si de vizitele turistilor.

Biserica Invierea Domnului
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou Suceava
  Aici la Manastire am reusit sa descoper unde erau depozitate pietrele tombale apartinand mormintelor din jurul bisericii. Pietrele tombale sunt depozitate in spatele Clisiarnitei alaturi de cateva ancadramente din piatra si sunt asezate din pacate una peste alta. Din cauza proastei depozitari unele s-au zgariat si au pierdut din detaliile si asa sterse de timp si vreme. Sa nu uitam ca traditia aminteste ca in aceasta curte a fost inmormantat Despot Voda.

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou Suceava
Biserica Adormirea Maicii Domnului
  Despre aceasta biserica nu am scris inca un articol. Inca incerc sa vizitez interiorul bisericii pe care o gasesc mereu inchisa. Un monument autentic medieval care merita vizitat! Este si una din cele cinci biserici care beneficiaza de clopotnita de tip zvonita.

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Manastirea Hagigadar
 La Manastirea Hadigagadar se pare ca s-au incheiat sapaturile arheologice. In aceasta perioada o echipa de restauratori aduc imbunatatiri tencuielii si picturii interioare. Deasemeni si la exterior se poate observa din poze cum tencuiala este indepartata pentru a face loc uneia noi si mai bune.

Manastirea Hagigadar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu