vineri, 14 august 2015

Manastirea Galata

 Un edificiu foarte important pentru istoria Iasului, biserica Manastirii Galata a fost construita de catre domnitorul Petru Schiopul catre sfarsitul secolului al XVI-lea, initial undeva intr-o vale foarte aproape de un lac, motiv pentru care din cauza amplasamentului s-a naruit in timpul constructiei. Cronicarul Grigore Ureche dateaza biserica in anul 1578, cand domnitorul inzestreaza manastirea cu mosii.

 Biserica este construita pe un platou al dealului Miroslava, de unde poate fi vazuta din intreg Iasul. Multi turisti identifica gresit astfel Manastirea, crezand ca e Cetatuia si invers, deoarece si Cetatuia se vede la fel de bine din orice unghi al orasului. Se crede ca si turnul clopotnita a fost construit tot de domnitorul Petru Schiopul.

 Pe fatada bisericii se poate observa multitudinea de ferestre, ceea ce este un unicat pentru constructiile din acea perioada, deasemeni zidul este construit din piatra fasonata dispusa pe trei randuri, apoi alte trei randuri de caramida, ceea ce creaza un stil unic petru zona Moldovei.
La acest edificiu mai apare braul median si arcadele oarbe.

 Biserica a fost folosita pe post de necropola domneasca, aici domnitorul inmormantandu-si doi copii, Domnita Despina si Vlad si prima sotie, Maria Amirali din Rodos.

 Pridvorul Bisericii.
Portalul este realizat in arcada din caramida dispusa evazat, usa fiind confectionata din lemn masiv.  Deasupra portalului, pridvorul este inzestrat cu o fereastra de dimensiuni generoase.

 Intrarea boltita dinspre pronaos in naos.

 Coloanele sunt realizate din caramida si denota inspiratia mesterilor din arhitectura munteneasca, inca o dovada ca mesterii care au construit acest de-al II lea edificiu nu au mai fost mesteri moldoveni. 

 Turla pronaosului.
Biserica are doua turle, cate  una deasupra pronaosului si naosului. Este primul edificiu din Moldova medievala in care apar cele doua turnuri care de regula nu apar sau daca apar este doar unul.

 La inceput biserica a fost pictata la interior si exterior, dar la incendiul din anul 1762 pictura interioara a disparut aproape total, in biserica mai ramanand o parte din tabloul votiv. Deasemeni pictura exterioara a fost degradata din cauza intemperiilor.



 Turla naosului.

 Muluri de deasupra intrarii in pronaosul bisericii.



 Clopotul din bronz de la prima biserica, Galata din vale, care s-a risipit la scurt timp dupa constructie.


 Casa domneasca si ruine din chiliile vechi.
 Casa este o reconstructie ipotetica. Edificiul initial a fost construit de catre Petru Schiopul, de unde a emis si unele documente. Alti domnitori si-au gasit aici refugiu din cauza ciumei sau razboaielor aici amintim pe Gheorhe Ghica care a avut resedinta domneasca, deasemeni Constantin Serban Basarb si-a stabilit tabara aici in noiembrie 1659, dupa ce fusese infrant de oastea lui Gheorghe Ghica.

 Intrarea in Casa Domneasca.

 Unul din beciurile aflate in imediata vecinatate a casei Domnesti.

                       Biserica vazuta din portalul turnului de intrare in ansamblul manastiresc.

 Steme de pe zidul turnului clopotnita.


Biserica cu turlele sale a servit drept model de constructie viitoarelor manastiri cum ar fi Dragomirna, Sf .Trei Ierarhi si Biserica Aroneanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu