miercuri, 7 martie 2012

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava updated

     Mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou" cu hramurile Sfântul Gheorghe şi Sfântul Ioan cel Nou se află situată pe strada Ioan Vodă cel Cumplit nr. 2, pe drumul ce duce la Cetatea de Scaun a Sucevei. Constructia edificiului a inceput în anul 1514 de catre domnitorul Bogdan al III-lea si a fost finalizata in anul 1517 de catre fiul acestuia Stefanita, Manastirea indeplinind rolul de resedinta mitropolitana intre anii 1522-1677.
     Aici sunt adapostite moaştele Sfantului Ioan cel Nou aduse de catre domnitorul Petru Schiopul in anul 1589 de la Biserica Mirauti. Ansamblul manastirii are in componenta urmatoarele edificii: Biserica "Sf. Gheorghe" - datând din 1514-1522, Clisiarniţa, Stăreţia, Corpul de chili si Turnul clopotniţă.

 Turnul clopotnita si  Clisiarnita.

In anul 1589 a fost construit Tutnul clopotnita de catre domnitorul Petru Schiopul, amplasamentul acestuia fiind pe latura de nord a incintei manastiresti, turnul deservind şi ca acces principal în mănăstire.

Stema Moldovei pusa deasupra gangului Turnului clopotnita.

 De mentionat in privinta istoricului Manastirii ar fi ca in toamna anului 1686, datorită evenimentelor politice caracteristice acelor vremuri, ostile regelui Jan Sobieski care se retrăgeau dupa infrangerea cu turcii din Moldova, l-au luat ca ostatic pe mitropolitul Dosoftei, împreună cu tezaurul Mitropoliei si cu moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Moastele au fost readuse dupa 97 de ani ca urmare a demersurilor bucovinenilor către autorităţile poloneze şi austriece.

Intrarea in pridvorul bisericii.

 Ca arhitectura biserica este construita in plan triconic, caracteristic bisericilor lui Stefan cel Mare si are clasicele incaperi: pridvor, pronaos, naos si altar. Este susţinută de 9 contraforturi: două în colţurile pridvorului, două sprijină arcul median al pereţilor pronaosului, câte două încadrează cele două abside laterale şi un picior de contrafort susţine absida altarului.

 Intrarea in naosul bisericii


     Deasupra portalui de intrare in pronaos se afla pisania scrisa in limba slavona si contine urmatoarele cuvinte: Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârsirea Sfântului Duh, a voit binecredinciosul si de Hristos iubitorul Io Bogdan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Tării Moldovei, să zidească biserica Mitropoliei Sucevei, unde este hramul Sfântului Mare Mucenic si Purtător de biruinta Gheorghe si a început a zidi în anul 7022 (=1514) si nu a izbutit să o săvârsească, iar fiul său Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Tării Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre în sus si a săvârsit-o în anul 7030 (=1522) a lunii noiembrie sase si a domniei sale al saselea curgător si s-a sfintit de mâna Prea Sfintitului Mitropolit Chir Teoctist".

 Portalul dintre pridvor si pronaos realizat in stil gotic-moldovenesc cu o rama dreptunghiulara si patru randuri de muluri terminate in arc frant.

 Pridvorul privit prin portalul pronaosului.

Pictura murala realizata pe peretele nordic al pronaosului.

 Pictura bisericii a fost realizata în stil bizantin atât în interior, cât şi în exterior. Pictura din interior datează din vremea domniei lui Ştefăniţă Vodă, iar cea de la exterior datează din vremea lui Petru Rareş, asemanatoare cu cea de la Manastirea Humor şi Manastirea Moldoviţa

Cele doua bolti sub forma de calote sferice care acopera pronaosul.

Pictura murala de pe boltile pronaosului.

Pictura murala pe peretele care desparte pridvorul de pronaos.

Fereastra nordica a pronaosului.

Bolta care desparte pronaosul de naos.

 Naos
In partea stanga a pozei de afla un mic pridvoras cu rol de acces in biserica. Acesta a fost construit de Mitropolitul Veniamin Costachi in anul 1837, inlocuid un pridvor mult mai vechi realizat de mitropolitul Teofan de la Rasca in anul 1579.

Pictura murala de pe peretele sudic din naos.

Arcul boltii care desparte pronaosul de naos.

Locul unde sunt depuse moastele Sfantului Ioan cel Nou

Cele mai importante obiecte pe care le detine Manastirea sunt cele 12 placute de argint, foarte frumos gravate ce impodobesc sicriul de chiparos al Sfantului Ioan cel Nou, realizate in vremea lui Alexandru cel Bun.

 Pictura murala din micul pridvor care este construit in partea nordica a naosului.

Naosul
Deasupra naosului se ridica o turlă octogonală zveltă cu patru ferestre în cele patru puncte cardinale, aşezată pe două rânduri de baze stelate suprapuse şi sprijinită de patru contraforturi pe laturile oarbe.

 Partea nordica a naosului.

Una din ferestrele naosului, infrumusetata cu vitraliu modern.

 Pictura murala de pe partea nordica a naosului.

 Pictura murala de pe partea sudica a naosului.

  Pictura murala de pe partea sudica a naosului, reprezentand scene cu sfinti militari.

   Pictura murala din naos, reprezentand scene cu sfinti militari.

   Pictura murala de pe partea sudica a naosului.

  Pictura murala de pe partea nordica a naosului, reprezentand scene cu sfinti.

   Pictura murala de pe partea sudica a naosului, reprezentand scene cu sfinti.

Pictura murala de pe turla naosului.
Turla este asezata pe doua baze poligonale cu arcuri piezise si pandativi caracteristici stilului moldovenesc.

 Tabloul votiv

Tabloul votiv este pictat pe partea dreapta a naosului (partea sudica) si prezinta pe domnitorul  Bogdan al-III-lea sau cel Orb impreuna cu fiii:  Stefanita Vodă si Petru. Stefanita apare  îmbracat cu o mantie cu guler, avand un sir de perle la maneci cu marginile impodobite cu pietre pretioase.

 Ceea ce pare a fi un alt tablou votiv reprezinta o pictura murala realizata cu ocazia aducerii moastelor Sfantului Ioan cel Nou

Pictura murala din naos, scena rastignirii.

 Clisiarnita a fost construita de catre Mitropolitul Anastasie Crimca intre anii 1626-1629. In aceasta eclesiarnita a functionat prima scoala catehetică clericala din Suceava, condusă de ieromonahul Daniil Vlahovici.

Biserica vazuta de pe partea sudica.

 Acoperisul bisericii a avut initial o acoperire de plumb care a fost furată în urma invaziilor din Moldova în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Astfel acoperişul a fost refăcut din sindrila lunga si ingusta confecţionată din brad sau fag. In prezent acoperisul este realizat din ţiglă smălţuită şi colorată.

 Pictura murala exterioara de pe clisiarnita bisericii, infatisand muncile Sfantului Ioan de pe strazile Cetatii Albe.

 Partea superioara a absidei sudice.

Urme de pictura murala pe unul din contrafortii ce sustin peretele sudic.

 Peretele sudic al bisericii si doi contraforti ce se inalta pana la doua treimi din zid.

Cateva fresce exterioare se mai pastreaza pe peretele sudic si prezinta scene ca: Acatistul Maicii Domnului, Asediul Constantinopolului, Parabola fiului risipitor, Arborele lui Iesei etc.

  Peretele sudic al bisericii.
 Corpul de chilii.

 Staretia

 Una din portile gradinii ansamblului manastiresc.
In gradina Manastirii se spune ca ar odihni si oasele Domnitorului Despot Voda.

 Pietre tombale descoperite in incinta manastirii si incastrate in zidul de incinta in urma refacerii acestuia.

 Inca de la inceputul functionarii, Mănăstirea a fost împrejmuită de ziduri din piatră, dar cu timpul acestea au fost înlăturate. Ulterior au fost construite noi ziduri de incintă din piatră, de înălţimi reduse. În aprilie 2010 a început o noua refacere a zidului de incintă in acesta fiind incastrate câteva pietre de mormânt cu inscripţii în limba slavonă, care arată că în jurul bisericii mitropolitane au fost inhumati unii demnitari din acele vremuri.

 Ferestrele bisericii de pe partea vestica.

 Urme vagi de pictura murala de pe peretele vestic.

Lucrari de restaurare a edificiului au avut loc intre anii 1898-1910, realizate de arhitectul austriac Karl Romstorfer. Acesta a reusit sa finalizeze curatarea picturii interioare, înlocuirea ramelor ferestrelor şi a portalului pridvorului, retencuirea faţadei, acoperirea bisericii cu ţiglă colorat-smălţuită si înălţarea turnului clopotniţă cu un etaj şi o turlă. Alte lucrari s-au desfasurat în perioada 1967-1968, fiind reparate corpurile de chilii.

 Biserica vazuta de pe treptele Staretiei.

Ultima restaurare a picturii interioare s-a realizat intre anii 2000-2007. Echipa condusa de Prof. Dr. Oliviu Boldura a  indepartat stratul gros de fum si praf ce acoperea pictura si care o facea practic invizibila.







46 de comentarii:

  1. Sint pictura litografica pe amvonul bisericii din vale 1982-etern si vesnic mi se implineste dorinta vesnic.Crucea vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sint sfanta mucenita, cu sort in biserica universala am tablita cu cruce potir crin in maini in pictura litografie 1980-vesnic romana de stil vechi stenodiacritic, criptat cuneiform vesnic[7] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sint pictura litografie zugravita la papistas cu stilul canonic cat pe cat unde stema,obiectele si papirusul vesnic Sistem barbati[de ce psihologie frenologie informatica Tabor vesnic legea si profetii vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  4. Este arta mea cu jurnalul si blestemele mele la arta chimia mea de papusara sarpele maicii Domnului ceha pragheza avocata zelensca Bolywood,sunet cuvant ideatica cat tine sfant soare sub cer sint frenologica vesnic[arat actul grefierului arta vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. Au cugetul meu spurcat fanariotii 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Are lumea materia mea stiintifica la zi datata cu carbon antebelica iscalesc chitanta sa fie a lor 1900-vesnic,ale mele de Caloian vii vesnic ideatica UZPR vesnic 93%.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sintem,, cerc colaborationist la fel ca mine sub si cu si in fruntariul sf Ion,,Reptilieni cu juramant text masoretic si you tube facebook,ideatica,de ,, umanisti,, toti alesii vii si morti, toata schema vesnic si eu ca ei si ei ca mine comun vesnic,sa avem semnatura sf Ioan de la Suceava 1900-etern si vesnic,, floarea de crin,, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am rama cu poza la procuratura VL 1982-etern si vesnic tablou ceccar vesnic[torta vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  9. Sint director hotelier povarnagiu 1980-etern si vesnic[las un semn urmasilor neamului vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  10. Sint blestemele mele de folclorista vesnic visinie pe toti[ca mine de Critean vesnic 93%].

    RăspundețiȘtergere
  11. Avem cate 2 loturi de fiecare eu parintii sotul bunicii titluri funciare de stat 1900-etern si vesnic Mota vesnic.Le avem la banca vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Luam toate beneficiile drepturile privilegiile de la primarii legionari toti vesnic 1900-vesnic extrase cec vesnic toti[sa stiim toti semn rujdenita].

    RăspundețiȘtergere
  13. Am piele pe fata mea de la Moarta vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am cap de om prost , linistit, filarmnist lautar pirogar luntrasul de pe Dunare vesnic,icoana taraneasca vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sintem Rafael, Partenie si Magda de la Agapia sfinti metronomi locali 1900-etern si vesnic,ziua vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. Stiu toti mecanica ca mine corect de 7/13 corect arian sovietic de 10 marturi vesnic Pilat vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sint,, Mentorul la Staretie AG judet de Sus Vintu dava Agnita cu Robotizarea mea 1900-etern si vesnic[cat pe cat vesnic Programul meu vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  18. Sint cu cinstea in maini pe chip rochie alba si scufie 1900-etern si vesnic[motivul vesnic nu, nu].

    RăspundețiȘtergere
  19. Am semn pe chip de la Diavolul vesnic[cinstit cuvant sunet ideatica vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sint Tainele mele la biserica augustana inima mea cuvant sunet ideatica toti la fel augustanii cat pe cat troc economic croialla calindarul zilele sa fie si ei la fel VII 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Le spune Tainele cu semne unde locul mirosul de la ce cum, cat pe cat psihologia ce a sustinut,lui mama tata bunicii eu, 1900-etern si vesnic potirul meu vesnic in ei[le dai ca la mine si eu ca ei vesnic blesteme de Electrica vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sfanta Gina Pusa Aurica de la Zamvrii, cu sfantul Biga Gore si sfanta Bigoasa Leana,cu sfantul Sisoie si sfanta Marieta de la Zamvrii,,trepadusi vetelinari BOUL , APIS Pytom,, vesnic.Cu,, gentile de avocati de 10/7/13 arian sovietic semper viva nota Bene,, cantalaria Blaj -Zelea,, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am implinita cererea de drept de proprietate la Vechil regalist cuzist eu cu parintii 1982-vesnic schema mea calculator vesnic.Albastru vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. Semnat incarcat computerul lui Visinescu la Rm.Sarat aici localitate ca mine datat cu carbon antebelic la zi gratuit etern,schema logica,are fotografia mea in el 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. Sint mecanic Marabela in Sfanta Treime de mecanici Diotref, Cizic, Memnon, 1900-etrn si vesnic[600 ani vesnic legislativ].

    RăspundețiȘtergere
  26. Sint riglas smerit pictoras carnetarit de lucx marchiz in C.O.R eu parintii si bunicii vesnic[mintea mea sa fie cuantica vesnic fizica vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  27. Avem semn de ISUS Hristos, Medicina mea ,pe capete,toate neamurile 1500-etern si vesnic secrete in inima logice],

    RăspundețiȘtergere
  28. Avem semn de ofiteri militie sovietica miros culoare mantra gest chip cap
    saliva si haine BIGA, GOCI,MELCULET, RETA, TIUCULETU, MITA[scrie pe noi 1900-etern si vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  29. Si Dino la fel 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  30. Au jurnalul meu popiii,sa se duca sa-i arda,au foto al meu vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  31. Avem semn de sfanta Vineri tot neamul pomeni cu mine, 93% vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  32. Sint secta apolinarica semnat 100 mii membrii bine vesnic Rosalia sarbatoare vesnic,crinul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  33. Gina Pusa Aurica vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  34. Sintem cu semnul,, nunta soarecilor,, tot neamul 1500-etern si vesnic de 13,semnat toti actele cozla veche penticostali lucratori indispensabili staret Emil, dania si dajdia sintem transparenti decizionali, vesnic tot drumul vesnic pensionarii numai vesnic litera legii sa fie vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  35. Sintem insemnati si credinta cu cugetul cu sfantul Soare in noi toti pomenitii legea Soarelui avem in sfintele inimi si curatele suflete minti intelepte cu sfantul Soare in noi totii vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  36. Au Lista mea la vl atelier vesminte patriarhale cat pe cat unde croitoria felul modul legea timpul,cardarea 1982-vesnic ale mele[panou vesnic toti marturi pttr Germania vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  37. Sintem insemnati cu semnul Romsilvei zeitatile Durgas si Cali tot neamul viu si mort cu mine 1500-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  38. Ala este tot scandalul politic facut de Goc.Carn nr of.com[toti marturi faptic diagrama Tesa Procuratura Pisa relicve sfinte Pilat avem toti stampile maini vesnic.Semnul crucii stampila vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  39. Sintem toti neamul calugari la sfanta Treime[Manase corect de 1/13 7/13/10 arian sovietic nota bene semper viva vesnic potirele vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  40. Este bucataria-reporteria mea de Partid si sefia Procuratura cantar si legea cu care am judecat si masura cu care am masurat a parintilor bunicilor sotilor[2] si padurarilor de la padure , tip sarpe Pytom,in robotul matrita computer Stat[ca mine etern si pentru totdeauna vesnic cat pe cat unde cuvant sunet ideatica vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  41. Semnat este Tribunalul in localitatea aceasta si Hardeal, militar consensual drept privat civil, penal, si procedural vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  42. Sintem tot neamul crestini porfirogeneti populari de lege noua C.A Evanghelica vesnic[pun semn in locul in care am stat si eu si ei vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  43. Sa scorneasca la lietra si atentionari acte la prostitutie la neurolog la popi la toti decret lege semnat vesnic sa stiim toti[tot utc paznici vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  44. La litera,, i,, si mustrari si restul divers si 3,1 ,2 la toti vesnic la fel[codul muncii vesnic semnez act bisericesc vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  45. Sint faptele mele in numele meu nedrept plini de sange,cinstea mea la oameni motivul,sa fie dreptatea mea la sfant vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  46. Nu stau cu parintele vesnic motivele vesnic.

    RăspundețiȘtergere